ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Μάχη ψήφο με ψήφο για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑΣε ντέρμπι μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν εναλλάξ το προβάδισμα στα δύο κόμματα.

Συγκεκριμένα, προβάδισμα με 0,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών κυλιόμενη πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας e-Voice, για λογαριασμό της ιστοσελίδας paraskhnio.gr.

Ειδικότερα, στην έρευνα που διεξήχθη στις 14 και 15 Μαΐου, σε δείγμα 1.000 ατόμων, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 23,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%, η ΕΛΙΑ 7,3%, το ΚΚΕ 7,1%, το Ποτάμι 6,3%. Η Χρυσή Αυγή κατέγραψε ποσοστό 6,2%, οι ΑΝΕΛ 3,6% και η ΔΗΜΑΡ 1,6%. Άλλο κόμμα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν 7,9% των ερωτηθέντων, 2% θα ρίξουν στην κάλπη άκυρο- λευκό. Στο 12,7% καταγράφεται το ποσοστό εκείνων, που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών, εννιά στους δέκα (91,7%) δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες της επόμενης Κυριακής.

Στην ποιοτική ανάλυση, σε σχέση με την ψήφο των ερωτηθέντων στις τελευταίες εθνικές εκλογές (Ιούνιος 2012), οι νεοδημοκράτες, σε ποσοστό 94,7%, δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στις ευρωκάλπες.

Το ίδιο θα πράξουν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 90,8%. Ποσοστό 89,2% κατέγραψαν στο αντίστοιχο ερώτημα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, προβάδισμα 1,4% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό της ιστοσελίδας της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,4% και η ΝΔ 22%. Ακολουθούν, η Χρυσή Αυγή με 7,3%, «Το Ποτάμι» με 7,2%, η Ελιά με 5,1%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ με 2,4%.

Από 1% συγκεντρώνουν η «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό», ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι, 0,9% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 0,5% το Εθνικό Μέτωπο. «’Αλλο Κόμμα» απάντησαν 1,9% και το ίδιο ποσοστό απάντησαν Λευκό. Ένα 3,4% δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 11,4% των ερωτηθέντων.

Εξάλλου, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων (χωρίς αποχή/λευκό) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,7% και η ΝΔ 23,2%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,7%, «Το Ποτάμι» με 7,6%, η Ελιά με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,9% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%. Το ‘Αλλο Κόμμα συγκεντρώνει 6,7%, ενώ η κατηγορία των αναποφάσιστων 12%.

Στο ερώτημα «μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγουν 37%, τον Αλέξη Τσίπρα 26%, ενώ 34% απαντούν «Κανέναν». Ένα 3% δεν απάντησαν.

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10 – 14 Μαΐου 2014.

Παράλληλα, με 5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,3% και η ΝΔ 20,3%. Ακολουθούν: Η Χρυσή Αυγή με 5,7%, το Ποτάμι με 5,4%, η Ελιά με 4,9%, το ΚΚΕ με 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,6%, η ΔΗΜΑΡ με 2,6%, ο ΛΑΟΣ με 1%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι 0,9%. Σε ποσοστό 13,3% κινούνται οι αναποφάσιστοι.

Επίσης, στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά στο ερώτημα αν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει πολιτική αστάθεια στη χώρα, οι γνώμες είναι μοιρασμένες.

Σε ό,τι αφορά την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, 85% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν και 10% δηλώνουν ότι μάλλον θα ψηφίσουν.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.