Ερευνητές από το Friedrich Schiller University Jena ανακάλυψαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις, οι οποίες έχουν την «ικανότητα» να προκαλούν την αίσθηση του πόνου.

abuseΌπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pain», ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά σε λέξεις με συγκεκριμένο αρνητικό περιεχόμενο, όπως ακριβώς και στον σωματικό πόνο.

Όταν, για παράδειγμα, ο γιατρός πριν την ένεση μας λέει «αυτό θα πονέσει λίγο», πριν ακουμπήσει καλά-καλά η βελόνα το δέρμα μας, έχουμε νιώσει τον πόνο του τρυπήματος.

Αντίστοιχα, όταν ακούμε λέξεις όπως «βασανίζω», «εξαντλώ», «μαστίζει», ενεργοποιούνται οι περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που εκκινούν τη διαδικασία ανταπόκρισης του οργανισμού στα ερεθίσματα αυτά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 16 εθελοντές υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, ενώ επεξεργάζονταν λέξεις που αναφέρονται στον πόνο, καθώς και άλλες λέξεις αρνητικά φορτισμένες όπως «αηδιαστικός» ή «βρώμικος».

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τις λέξεις που πονάνε!

«Όχι»

Μπορεί να κάνει «ζημιά» στον εγκέφαλο και του ομιλητή αλλά και του ακροατή, καθώς το άκουσμα της λέξης έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση δεκάδων ορμονών που παράγουν το στρες, καθώς επίσης και νευροπομπών. Οι χημικές αυτές ουσίες παρενοχλούν άμεσα την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, καταστρέφοντας τη λογική, την αιτία, τη διαδικασία άρθρωσης της γλώσσας και την επικοινωνία.

Λέξεις που εμπνέουν φόβο, όπως η φτώχεια, η αρρώστια και ο θάνατος

Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σκέψεις που προκαλούν φόβο δεν είναι αληθινές, υπάρχουν μέρη του εγκεφάλου τα οποία αντιδρούν. Περιέργως, ο εγκέφαλος φαίνεται να είναι προγραμματισμένος να ανησυχεί, ίσως εξαιτίας παλαιότερων κακών αναμνήσεων.

Σύμφωνα με την Barbara Fredrickson, ιδρυτικό μέλος του κέντρου Θετικής Ψυχολογίας, για κάθε μορφή αρνητικού συναισθήματος, θα πρέπει να παράγουμε τουλάχιστον τρεις θετικές σκέψεις.

Οι θετικές λέξεις και σκέψεις ωθούν τα κέντρα κίνησης του εγκεφάλου να δράσουν και μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ένα αίσθημα ευθυμίας, όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της ζωής.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.