Στο πλαίσιο της μελέτης τους..

sklhrynsh kata plakasΜία θεμελιώδης διαφορά στους εγκεφάλους ανδρών και γυναικών μπορεί να εξηγήσει γιατί οι τελευταίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο Σαιντ Λούις.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους αρσενικών και θηλυκών ποντικιών, καθώς και ασθενών που είχαν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο, διαπιστώνοντας πως η πρωτεΐνη «S1PR2» βρισκόταν σε υψηλότερα επίπεδα στα θηλυκά ποντίκια και τους γυναικείους εγκεφάλους.

Μάλιστα, τα ποσοστά της πρωτεΐνης αυτής ήταν υψηλότερα ιδίως στα τμήματα του εγκεφάλου που τυπικά καταστρέφονται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν περιπτώσεις υποτροπιάζουσας – διαλείπουσας σκλήρυνσης κατά πλάκας, κατά την οποία τα άτομα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις της νόσου, με το 85% των ασθενών να έχει διαγνωστεί με αυτό τον τύπο.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει πώς δρα η πρωτεΐνη «S1PR2», αλλά ισχυρίζονται ότι, μάλλον, σχετίζεται με τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Πρόκειται για ένα φυσικό κυτταρικό μηχανισμό που εμποδίζει την είσοδο «εισβολέων» κάθε είδους στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, για να τον προστατεύσει.

Η εξασθένηση αυτού του μηχανισμού προστασίας από τη «S1PR2», ίσως έχει ως επακόλουθο να εισβάλουν πιο εύκολα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ευθύνονται για τη νόσο.

onmed

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.