Τα δύο βασικά σενάρια διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων γιατο έκτακτο βοήθημα σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΕΦΟΡΙΑΑπό μηδενική βάση θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και, το βασικότερο, το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα δίνεται σε όσους ξεπερνούν τα υφιστάμενα όρια και θα πλησιάζουν τα νέα αυξημένα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Οικονομικών δεν προωθούν πλέον την απόφαση να μειώνεται το ύψος του μερίσματος κατά 1 ευρώ για κάθε ένα ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος πάνω από το υφιστάμενο εισοδηματικό κριτήριο. Με αυτή τη διαδικασία κινδύνευε κάποιος να λάβει έκτακτο βοήθημα μόλις 8 ευρώ.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση βασίζεται σε δύο σενάρια. Το πρώτο σενάριο και βασικότερο λέει ότι τα εισοδηματικά όρια θα αυξηθούν στο ύψος του επιδόματος που δίνεται ανά κατηγορία αλλά το επίδομα δεν θα μειωθεί καθόλου.

Για παράδειγμα, στον άγαμο χωρίς παιδιά σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι 6.000 ευρώ και το έκτακτο βοήθημα ανέρχεται σε 500 ευρώ. Εφόσον ισχύσει το παραπάνω σενάριο τότε ο ίδιος φορολογούμενος θα μπορέσει να λάβει το ίδιο επίδομα εφόσον το ετήσιο εισόδημά του δεν ξεπερνά τις 6.500 ευρώ.

Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο που θα τεθεί στο τραπέζι σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και στην οποία θα συμμετέχουν τόσο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠαΣοΚ είναι να μειώνεται το επίδομα όσο αυξάνεται το εισόδημα αλλά να μη «σβήνει» στα 8 ευρώ όπως ήταν η αρχική πρόταση αλλά στα 150 ευρώ για άγαμους, στα 200 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδιά, στα 250 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 300 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά, στα 350 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά.

Εξάλλου, στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στην αναδιανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 133,2 εκατ. ευρώ σε 205.912 νοικοκυριά σύμφωνα με ανακοίνωση από το βήμα της Βουλής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα την Πέμπτη το πρωί.

Η διανομή αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 9 Μαΐου και σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το μέσο ποσό έκτακτου βοηθήματος ανά δικαιούχο είναι περίπου 647 ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε πως την ίδια ημέρα θα πιστωθεί το ποσόν της εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης σε πάνω από 75.328 ενστόλους, ενώ ανέφερε επίσης ότι «τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται και εκπτώσεις ως προς το προς διανομή ποσόν δεν πρόκειται να γίνουν».

Η πίστωση των ποσών θα γίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων που έχουν δηλωθεί κατά την αίτηση. Οπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από την ομάδα των πολιτών (πλην ενστόλων) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και η αυτόματη αξιολόγησή τους για το εάν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, εκπτώσεις στη διανομή του συνολικού ποσού του κοινωνικού μερίσματος δεν θα γίνουν όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή θα διανεμηθεί το συνολικό ποσό των περίπου 525 εκατ. ευρώ.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.