ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

STOYRNARAS - SAMARASΜε ψήφους 150 έναντι 119, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018.

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 269 βουλευτές.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ήταν η τελευταία πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους με μέτρα ελάφρυνσής του που θα ληφθούν τον Οκτώβριο, είναι το τελευταίο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, που θα της επιτρέψει να αποκαταστήσει πλήρως τη δημοσιονομική αυτάρκειά της και να εξοικονομήσει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στον έλεγχο του μεγάλου πλούτου, τονίζοντας πως, ενώ «την 31η Δεκεμβρίου του 2013, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου εξέταζε 108 περιπτώσεις, έναν χρόνο αργότερα οι έλεγχοι είχαν φθάσει τους 1.307».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, διαπίστωσε θεαματική βελτίωση στους δείκτες της απασχόλησης: «Οι μεταβολές στο χώρο της μισθωτής απασχόλησης είναι καλύτερες από εκείνες του 2001», καθώς «μέχρι τον μήνα Απρίλιο είχαμε 60.600 νέες θέσεις εργασίας έναντι 29.298 πέρυσι -και το πρώτο τετράμηνο καταγράφεται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων κατά 101.476 θέσεις εργασίας έναντι μόλις 20.460 πέρυσι».

«Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά από το 2009 το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς για πέντε συνεχόμενους μήνες – και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας «Στα πέντε χρόνια που μας έρχονται προβλέπουμε μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες» συμπλήρωσε.

«Από τα πιο παράδοξα πράγματα που ακούστηκαν σήμερα από τον κ. Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα Ελλάδα. Ποια νέα Ελλάδα; Με Ειδικά Δικαστήρια, με κρεμάλες, όπως ανέφερε ο κ. Παναγούλης το πρωί – και από κάτω να χειροκροτούν “φερέλπιδες” νέοι, όπως ο συνδικαλιστής κύριος Φωτόπουλος με το “θεάρεστο” έργο; Νέα Ελλάδα με παλιά δραχμή, -όπως έχουν πει στελέχη σας- με μονομερή χρεοκοπία και με καινούρια “οραματικά” συνθήματα όπως “έξω από την ιμπεριαλιστική Ευρώπη”; Νέα Ελλάδα, όπου η οικονομία είναι το κράτος και ο κρατισμός είναι η οικονομία;», αναρωτήθηκε ο υπουργός, σε μια σφοδρή επίθεση του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε παρέμβασή του νωρίτερα στη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τις ευρωεκλογές, κατ’ αντιστοιχία με ό,τι έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά μετά τις εκλογές του 2012.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την εκ νέου απουσία τού πρωθυπουργού από τη Βουλή κατά τη συζήτηση ενός κρίσιμου νομοθετήματος, και σχολίασε λέγοντας πως «ο κ. Σαμαράς, αντί να δοξαστεί κρυπτόμενος, θα καταρρεύσει κρυπτόμενος».

Ευχόμενος δε να εμπιστευτεί ο λαός μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη από φέτος, δήλωσε πως το κόμμα του «δεν θα ξεχάσει τα χρέη του παρελθόντος, αλλά θα αγωνιστεί να μην τα κουβαλούν οι επόμενες γενιές».

Στη νέα Ελλάδα που θα οικοδομηθεί με μια κυβέρνηση της Αριστεράς, «δεν θα μπορούν να κυβερνούν πρωθυπουργικοί φίλοι -οι διάφοροι Μπαλτάκοι- και να καθορίζουν την πολιτική ζωή μαζί με τους νεοναζί» ανέφερε αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τοποθετούμενος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως «αποτελεί μονάχα τον πρόλογο των όσων ετοιμάζει η κυβέρνηση εάν περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών».

«Η κυβέρνηση επινόησε τα νέα greek statistics, το παραμύθι ότι τα Μνημόνια τελειώνουν και έρχεται η ανάπτυξη, προκειμένου να γλιτώσει την εκλογική συντριβή» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πρόσθεσε: «Λέτε ψέματα, όπως ψέματα λέγατε και πριν τις βουλευτικές εκλογές, ενώ είχατε ήδη στα συρτάρια σκληρά και βάρβαρα μέτρα που εφαρμόσατε αμέσως μετά».

Ανέφερε ότι το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει «περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών παντού, νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω διάλυση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών, σε μια ήδη διαλυμένη κοινωνία» ενώ «τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, και είδαν το φως της δημοσιότητας παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνουν κατάργηση των τριετιών, απολύσεις, κλείσιμο και άλλων νοσοκομείων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό σε αντιπαράθεση, έστω και επί της κυβερνητικής πολιτικής ατζέντας: «Δέχομαι αν θέλετε, την πρόταση να μην μιλήσουμε καθόλου για τα Μνημόνια και για το τι έκανε ο ίδιος αυτά τα χρόνια, αλλά για το αύριο -για τη νέα Ελλάδα του Σαμαρά».

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.