Βροχή καταγγελιών από δικαιούχους.Υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες παρακράτησαν το ποσό του κοινωνικού μερίσματος, λόγω οφειλών. Παρεμβάσεις για να επιστραφούν τα λεφτά στους δικαιούχους
Οι δικαιούχοι του κοινωνMERISMAικού μερίσματος, έγιναν οφειλέτες !

Αυτό διαπίστωσαν, πολλοί δικαιούχοι που πήγαν να εισπράξουν σήμερα τη δόση της οικονομικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το ποσό παρακρατήθηκε λόγω οφειλών, είτε σε δάνεια είτε σε πιστωτικές κάρτες.

Μετά τις καταγγελίες, και μπροστά στο νέο φιάσκο με το μέρισμα, τέσσερις υπουργοί, κινητοποιήθηκαν για να το διορθώσουν ή για να ενημερώσουν ότι είναι παράνομη η παρακράτηση.

Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας επικοινώνησαν με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, δήλωσε ότι απαγορεύεται ο συμψηφισμός ή η κατάσχεση του συγκεκριμένου ποσού για οποιονδήποτε λόγο και έκανε λόγο για «αυθαίρετη πράξη και ως εκ τούτου θα διορθωθεί άμεσα».

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, δεν διέψευσε το γεγονός, αλλά σημείωσε ότι είναι παράνομη η κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος από τις τράπεζες για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ρητά πως «βάσει του νόμου, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ακολούθησε ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας που ουσιαστικά παραδέχεται ότι έγιναν κατασχέσεις μερισμάτων «εκ λάθους ή αβλεψίας».

Η ανακοίνωση αναφέρει πως «σε εφαρμογή του Νόμου το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο».

Πόσα, πότε και σε ποιούς θα πάει το κοινωνικό μέρισμα 

Mε παρατράγουδα ξεκίνησε η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος. Σήμερα πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» μέχρι τις 3 Μαΐου, δηλαδή στις πρώτες 17 ημέρες που λειτούργησε το σύστημα υποβολής αιτήσεων, και οι οποίες έγιναν αποδεκτές.

Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε σε αυτούς τους λογαριασμούς ανέρχεται στα 133,2 εκατομμύρια ευρώ.

Από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:

  • Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
  • Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
  • Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
  • Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
  • Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Επίσης, επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, είναι σε διαδικασία ελέγχου. Παράλληλα, ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται, με ικανοποιητικό ρυθμό.

Από τις 4 έως τις 8 Μαΐου, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου. Ενώ ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Η διαδικασία συνεπώς συνεχίζεται.

Τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται, με βάση την πορεία των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων, ώστε να διατεθεί, στο σύνολό του το «κοινωνικό μέρισμα». Εκπτώσεις στο ύψος του προς διανομή «κοινωνικού μερίσματος» δεν θα γίνουν. Ολο το ποσό που προβλέπεται θα δοθεί σε δικαιούχους με όποια βελτίωση των κριτηρίων χρειαστεί.

Επίσης, σήμερα, καταβλήθηκε η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ενστόλους, ύψους περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.