ΧΡΗΜΑ - ΛΕΦΤΑΤη δεκαετία 1999 – 2010 έγινε «πάρτι» μαύρου χρήματος στη χώρα μας, μέσω του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ζητεί νομοθετικές παρέμβαση προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή υποθέσεων και επισημαίνει ότι οι τράπεζες καθυστερούν στη διαβίβαση στοιχείων.

«Όλο το μαύρο χρήμα διακινήθηκε μέσω του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Κατσίπης, εφοριακός, υπάλληλος του ΣΔΟΕ και μέλος της Αρχής, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η Αρχή επισημαίνει την αναγκαιότητα να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή υποθέσεων. Η Βουλή έχει, ήδη, ψηφίσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία πάει στα δύο χρόνια η παραγραφή για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου μέχρι την 31.12.2013. Ωστόσο, τα νέα μέλη της Αρχής επισημαίνουν ότι πολλές υποθέσεις μέχρι το 2007 είναι κοντά στην παραγραφή και θα πρέπει τόσο το ΣΔΟΕ όσο και η Αρχή να ρίξουν εκεί το μεγαλύτερο βάρος των ελέγχων.

Οι τράπεζες καθυστερούν μέχρι και ένα χρόνο να δώσουν στοιχεία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Αρχή και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών είναι η χρονική υστέρηση με την οποία οι τράπεζες ανταποκρίνονται στα αιτήματα και διαβιβάζουν στοιχεία για επίμαχους λογαριασμούς. Τις περισσότερες φορές τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τις τράπεζες είναι μη επεξεργάσιμα, ενώ οι καθυστερήσεις για ένα αίτημα μπορεί να φτάσουν και τον έναν χρόνο.

Σε εξέλιξη οι έλεγχοι εν μέσω προβλημάτων

ΧΡΗΜΑΤΑ- ΛΕΦΤΑΣύμφωνα με τη γενική διευθύντρια φορολογικής διοίκησης, Χαρίκλεια Μαυρίδου, από τον Ιούλιο του 2013 που δημιουργήθηκε το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου) έχει γίνει ανάλυση κινδύνου για τις 24.710 υποθέσεις, οι οποίες είχαν βγάλει περίπου 9 δισ. στο εξωτερικό το διάστημα 2009-2011.

«Στοχεύσαμε κατ’ αρχήν 436 υποθέσεις και συνολικά έως τώρα έχουμε στοχεύσει 1200 υποθέσεις», ανέφερε η κυρία Μαυρίδου και ενημέρωσε ότι οι έλεγχοι από τέτοιες υποθέσεις απέφεραν έσοδα που ξεπερνούν 200 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι σε 80 υποθέσεις από τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στην νομοθεσία και έλλειψη προσωπικού, με δεδομένο ότι πριν λίγο καιρό οι οργανικές θέσεις των εφοριακών ήταν 17.000 και αυτή στιγμή έχουν απομείνει περίπου 8.000.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων έγινε περισσότερο μέσα στο 2014, με δεδομένη και την εντολή από τον υπουργό Οικονομικών ότι θα πρέπει μέχρι τέλος Μαϊου να έχει τελειώσει ο έλεγχος σε 500 υποθέσεις εμβασμάτων από αυτά που έφυγαν το 2009-2011.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συνεδρίασε, σήμερα, προκειμένου να εγκρίνει την ανασυγκρότηση της Αρχής με την τοποθέτηση 12 νέων τακτικών μελών.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.