Διαχωρισμός παραγωγών-εμπόρων μετά από 3 μήνες με υπουργική απόφαση και με κριτήρια – κληρώσεις μόνο για τις νέες άδειες

ΛΑΪΚΕΣΑποδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης τις αντιρρήσεις που διατύπωσε το ΠαΣοΚ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές κάνοντας πίσω και στο θέμα των κληρώσεων για τις θέσεις παραγωγών και εμπόρων όπως και στο θέμα του διαχωρισμού μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, μετά από ένα έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων και υπό την απειλή να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο από το ΠαΣοΚ, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το σύστημα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και εμπόρων και ο καθορισμός των θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνει εντός τριών μηνών και όχι τώρα, όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο, μετά από διαβούλευση και συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με υπουργική απόφαση, ενώ όσον αφορά την κλήρωση των θέσεων θα γίνει μόνον για τις νέες άδειες σε κενούμενες θέσεις ή για την προσθήκη νέων αδειών και όχι για τις υφιστάμενες.

Υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη ρύθμιση προβλεπόταν εφ’ άπαξ κλήρωση στις αρχές του 2015 για όλους και ακολούθως το σύστημα της κυκλικότητας κάθε χρόνο με μετάθεση κατά μια θέση. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, πάντως, «προσωπικά ως βουλευτής θα προτιμούσα την προηγούμενη ρύθμιση, όμως δεν έχω την δυνατότητα να επιβάλλω την προσωπική μου θέση». Και σημείωσε «ότι έγινε συζήτηση, τα κόμματα τοποθετήθηκαν και η κυβέρνηση ακούει και υιοθετεί αυτό που μπορεί να είναι λειτουργικό». «Τα πράγματα είναι σαφή. Είναι ένα βήμα μπροστά για την εξυγίανση του τομέα αυτού», πρόσθεσε.

Εξηγώντας τις νέες αλλαγές ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι με τη ρύθμιση διατηρείται αυτό που υπήρχε, δηλαδή το σύστημα δυο διακριτών τμημάτων στις αγορές. «Εκεί που γίνεται επέμβαση είναι ως προς τα κριτήρια παραμονής των θέσεων. Μιλούσε για κλήρωση και τώρα μιλάει για υπουργική απόφαση που θα στηρίζεται σε κάποια κριτήρια», ανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι για τις νέες και κενούμενες θέσεις θα ισχύει η κλήρωση. «Δεν θέλω να κρυφτώ. Λάβαμε υπόψη τη συζήτηση που μεσολάβησε και τις θέσεις που εκφράστηκαν», υπογράμμισε.
Το απόγευμα της Τρίτης 6 Μαίου θα διενεργηθεί ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε
Έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων υπήρξε μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ ώστε να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο θέμα των λαϊκών αγορών. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο γραφείο του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Αθ. Μπούρα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Γ. Βλάχου και των κκ. Π. Κουκουλόπουλου, Μ. Κασσή και Π. Ρήγα από το ΠαΣοΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το ΠαΣοΚ ο κ. Χατζηδάκης φέρεται διατεθειμένος να αποδεχθεί την θέση που διατύπωσε ο ειδικός αγορητής του κόμματος κ. Κασσής για το καθεστώς των κληρώσεων των θέσεων παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές (το ΠαΣοΚ ζητάει να γίνονται μόνο για τις αδιάθετες θέσεις και όχι για το σύνολο, όπως προέβλεπε η διάταξη του νομοσχεδίου με εφ’ άπαξ κλήρωση στις αρχές του 2015 και κατόπιν κυκλικότητα κατ’ έτος με μετάθεση κατά μια θέση).

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης «θα φέρουμε νομοτεχνικές βελτιώσεις σε σχέση με το καθεστώς της κλήρωσης βάσει κανόνων διαφάνειας και όσων έχουν ακουστεί μέσα στην αίθουσα». Όσον αφορά την διαφωνία του ΠαΣοΚ σχετικά με τον διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων στις υπαίθριες αγορές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο υπουργός Ανάπτυξης φέρεται έτοιμος να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση η οποία παραπέμπεται μετά από διαβούλευση και συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τρεις μήνες μετά με υπουργική απόφαση.

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.