Το δέρμα μας έχει διάφορες αντιδράσεις στους εξωγενείς παράγοντες και δεν είναι όλα τα σημάδια οιωνοί καρκίνου.

DERMAΑυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε γνώση του σώματος και της κατάστασης του δέρματός μας, ώστε αν παρατηρήσουμε κάτι παράταιρο, και μόνο τότε, να ζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού.

Εκτός αυτού και για να είστε καλυμμένοι, εντάξτε στο ετήσιο check-up και δερματολογικό έλεγχο για να είστε ήσυχοι ότι όλα βαίνουν ομαλά, στο μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Ακολουθούν 7 σημάδια, που αν τυχόν τα παρατηρήσετε στο σώμα σας, καλό θα ήταν να κλείσετε ένα κοντινό ραντεβού με τον δερματολόγο σας.

1. Ελιές που μετασχηματίζονται

Έαν έχετε χρόνια μια ελιά, που ξαφνικά αλλάζει σχήμα και φαίνεται κάπως διαφορετική, τότε καλά θα κάνετε να κλείσετε ένα ραντεβού με το δερματολόγο σας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται για κάποια μορφή καρκίνου. Οι ελιές που αλλάζουν σχήμα και χρώμα θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα, αφού όσο το συντομότερο αντιληφθείτε κάποιο πρόβλημα, τόσο το καλύτερο για τη θεραπεία του.

2. Κηλίδες κάτω από τα νύχια

Υπάρχουν οι περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται στο δέρμα κάτω από τα νύχια, γι’ αυτό αν εντοπίσετε κάτι ασυνήθιστο στα νύχια, ποδιών και χεριών, φροντίστε να το κοιτάξει ο δερματολόγος σας. Τέτοιες περιπτώσεις ομολογουμένως δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες, αλλά είναι πάντα προτιμότερο να αποκλείουμε όλα τα ενδεχόμενα από το να αναρωτιόμαστε.

3. Πληγή που δεν επουλώνεται

Έαν έχετε ένα σημάδι στο δέρμα σας που ματώνει διαρκώς, χωρίς να υπάρχει εξέλιξη στην πορεία του, τότε ίσως είναι καλύτερα να το κοιτάξετε. Ίσως είναι οιωνός καρκίνου ή ήδη κάποια μορφή μελανώματος. Μια πληγή που σας προβληματίζει η ύπαρξη και η επιμονή της, χρίζει τη γνώμη δερματολόγου.

4. Μια καινούρια ελιά

Οι ελιές που μετασχηματίζονται και αλλάζουν με τον καιρό είναι ανησυχητικό σημάδι για την υγεία του δέρματος, ενώ το ίδιο επίφοβη είναι και η δημιουργία νέων ελιών. Δεν είναι δεδομένο φυσικά πως όλες οι καινούριες ελιές είναι λόγος πανικού, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, αφήστε το δερματολόγο σας να κρίνει.

5. Εξάνθημα

Τα περισσότερα εξανθήματα είναι ακίνδυνα και υποχωρούν μόνα τους, χωρίς ιδιαίτερη αγωγή. Κάποια, όμως, από αυτά είναι αποτέλεσμα αλλεργίας που ίσως χρίζει θεραπείας και εντοπισμού της αιτίας που τα προκάλεσε ή ίσως ακόμα είναι παρενέργεια από κάποιο φάρμακο που παίρνετε. Αν τα εξανθήματα συνοδεύονται από πυρετό και πρησμένους αδένες, καλά θα κάνετε να συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον ειδικό.

6. Ακμή

Η ακμή αντιμετωπίζεται αλλά καλύτερα να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό για να μην αφήσει αντιαισθητικά σημάδια στο πρόσωπό σας. Ακμή, δε, εμφανίζουν όχι μόνο οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες και αν και δεν είναι θανατηφόρα –προφανώς- καλύτερα να την αντιμετωπίσετε όσο το δυνατό νωρίτερα για να μην πληγεί στην πορεία η… αυτοπεποίθησή σας.

7. Μεγάλες κρεατοελιές

Οι μεγάλες κρεατοελιές ή απλές ελιές, καλό θα ήταν να αφαιρούνται, με τη σύμφωνη –πάντα- γνώμη του δερματολόγου σας. Αν ωστόσο, δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία της αφαίρεσης, τσεκάρετέ τη τουλάχιστον αν είναι καλοήθης, για να μην έχετε την έννοια της και να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.