Υστέρηση των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο- απλήρωτα χρέη των νοικοκυριών στο Δημόσιο: Τα δύο «βαρίδια στις αποσκευές» του Γιάννη Στουρνάρα που αναχωρεί σήμερα για το κρίσιμο Eurogroup.
stournaras-eurogroupeΜε δύο «βαρίδια στις αποσκευές» του αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να θέσει στους ομολόγους του το αίτημα για τη μείωση του Δημοσίου Χρέους. Την υστέρηση των εσόδων που καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και τα απλήρωτα χρέη των νοικοκυριών στο Δημόσιο.

Προβληματική η εικόνα των εσόδων

Η εικόνα που εμφανίζουν τα έσοδα στον Προϋπολογισμό είναι προβληματική. Η υστέρηση των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του 2014 φτάνει σε 729 εκατ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα υστερούν έναντι των στόχων του υπουργείου Οικονομικών κατά 520 εκατ. ευρώ. Παρά την υστέρηση αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ανέβασε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το στόχο των φορολογικών εσόδων για φέτος.

Ταυτοχρόνως, η αδυναμία των ιδιωτών ν’ ανταπεξέλθουν της φοροκαταιγίδας των τελευταίων ετών έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του συνόλου των οφειλών τους προς το Δημόσιο στα 65 δισ. ευρώ. Μόνο στο δίμηνο Φεβρουαρίου Μαρτίου η αύξηση τους ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ. Το ανησυχητικό είναι ότι η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν ανακόπτεται από το κύμα ων εκτεταμένων ελέγχων αλλά και των μέτρων μέτρων είσπραξης που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι οι κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων, οι ποινικές διώξεις και οι φυλάκιση.

Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο

Παρά τις αποκλίσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο διατηρεί την αισιοδοξία του ανεβάζοντας μάλιστα των πήχη των στόχων του Προϋπολογισμού για το 2014. Οπως προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, θα είναι έλλειμμα ύψους 3.174 δισ. ευρώ, αντί ελλείμματος ύψους 5.197 δισ. ευρώ, που προέβλεπε αρχικά ο προϋπολογισμός.

Με την προσθήκη των αποτελεσμάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων των ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, το αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε έλλειμμα ύψους 1.632 δισ. ευρώ, από έλλειμμα 4.266 δισ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή μια βελτίωση (της εκτίμησης) της τάξης των 2.634 δισ. ευρώ.

Υποχωρεί το έλλειμα στο 0,89% του ΑΕΠ

Ως ποσοστό του ΑΕΠ το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης υποχωρεί στο 0,89% του ΑΕΠ από 2,3% που ήταν ο αρχικός στόχος. Το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης υπολογίζεται πλέον πως θα διαμορφωθεί σε 6.448 εκατομμύρια ευρώ, αντί πλεονάσματος ύψους 5.399 εκατομμύρια ευρώ αρχικής εκτίμησης. Ως ποσοστό του ΑΕΠ ο πήχης τίθεται στο 3% του ΑΕΠ έναντι 2,9% του ΑΕΠ που ήταν αρχικά.

Οι δαπάνες παρά τη σφικτή πολιτική που ακολουθείται προβλέπεται να ξεφύγουν ελαφρώς σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού. Ετσι, οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το στόχο κατά περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ, αγγίζοντας τα 50.244 δισ. ευρώ . Οι μισθοί και συντάξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 18.488 εκατ. ευρώ και παρουσιάζουν αύξηση 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, κυρίως λόγοι της καταβολής αναδρομικών αποδοχών στους δικαστικούς λειτουργούς.

Οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 13.756 εκατ. ευρώ. αυξημένες κατά 486 εκατ. ευρώ έναντι των προβλέψεων του Προϋπολογισμού. Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος (525 εκατ. ευρώ), καθώς, επίσης, και από την εκτιμώμενη πρόσθετη επιχορήγηση σε ασφαλιστικούς φορείς, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση των εσόδων τους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.