Ένα καράβι που ψάρευε γαρίδες στη Φλόριντα έπιασε στα δίχτυα του έναν καρχαρία Γκόμπλιν

karxariasΨαράδες στη Φλόριντα των ΗΠΑ έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν ανέσυραν από τα βάθη του ωκεανού έναν μεγάλο “ροζ” καρχαρία που είχε πιαστεί στα δίχτυα τους. Οι ίδιοι είχαν “ανοιχτεί” στον Κόλπο του Μεξικού για να ψαρέψουν γαρίδες.

Το μήκος του θαλάσσιου κήτους ήταν κάτι λιγότερο από έξι μέτρα και η όψη του εντελώς ασυνήθιστη. Προς απογοήτευση της επιστημονικής κοινότητας, ο ψαράς έβγαλε δύο φωτογραφίες του καρχαρία τον οποίο ανέσυρε νεκρό και τον πέταξε στη θάλασσα.

Οι επιστήμονες κρίνοντας από τις φωτογραφίες της παράδοξης “ψαριάς”, κατέληξαν πως πρόκειται για καρχαρία του είδους των Γκόμπλιν (επιστημονική ονομασία Μιτσουκουρίνα του Ούστον).

 

Οι ελάχιστοι καρχαρίες Γκόμπλιν που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γη, ζουν σε βάθη μεγαλύτερα των 250 μέτρων κοντά στην Ιαπωνία. Το ακόμα πιο παράξενο είναι ότι τέτοιος καρχαρίας είχε να “εμφανιστεί” εδώ και 10 χρόνια.Παλαιότερα, καρχαρίες Γκόμπλιν είχαν εντοπιστεί στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό ωκεανό.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καρχαρία Γκόμπλιν είναι το παράξενο σχήμα του κεφαλιού του. Έχει ένα μακρύ, ραμφόμορφο ρύγχος με σχήμα μυστριού, πολύ μακρύτερο από ρύγχη άλλων καρχαριών.

Κάποια άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά του καρχαρία είναι το χρώμα του σώματός του, το οποίο είναι ως επί το πλείστον ροζ, και τα μακριά, προεξέχοντα σαγόνια του. Όταν είναι κλειστά τα σιαγόνια, ο καρχαρίας μοιάζει με ένα ροζ καρχαρία ταύρο, Carcharias taurus, με μια ασυνήθιστα μακριά μύτη. Φτάνει σε μήκος τα 3,3 μέτρα και βάρος τα 160 κιλά.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιστορία της ζωής του είδους και τις αναπαραγωγικές συνήθειες, καθώς οι συναντήσεις με αυτούς είναι σχετικά σπάνιες.

Αν και φαινομενικά σπάνιος, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πραγματική απειλή για τους πληθυσμούς του έχει χαρακτηριστεί από την IUCN ως είδος ελαχίστης ανησυχίας.

Οι επιστήμονες τον αποκαλούν “προϊστορικός” καρχαρίας ή… ζωντανό απολίθωμα.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.