Σε απελπιστική κατάσταση το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

ELLEIPSEIS GIATRWNΤην απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας, επισημαίνει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Real News.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, 22 νομοί δεν διαθέτουν κανένα συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο, ενώ σχεδόν όλοι οι νομοί της χώρας δεν έχουν βασικές ειδικότητες, όπως γυναικολόγο, νευρολόγο, πνευμονολόγο, ορθοπεδικό, δερματολόγο και άλλες.

Όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η συγκρότηση του ΠΕΔΥ, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πουθενά. Συνολικά, από τις 20 βασικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών των των πολιτών στους περισσότερους νομούς είναι λιγότερες από 5 και ακόμα και αυτές διαθέτουν 1 ή 2 γιατρούς.

Την ίδια στιγμή τα πολυϊατρεία στην περιφέρεια που κάλυπταν τα κενά των συμβεβλημένων γιατρών, μετά την ένταξή τους στο ΠΕΔΥ λειτουργού πλέον με τους μισούς γιατρούς, και μάλιστα χωρίς βασικές ιδιότητες.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα και με τα εργαστήρια, τα οποία στις περισσότερες μονάδες υπολειτουργούν, είτε επειδή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, είτε επειδή δεν υπάρχουν γιατροί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.