Πάνω από 222.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει ήδη τις δηλώσεις τους

φορολογικη δήλωσηΠερισσότερες από 222.000 φορολογικές δηλώσεους έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα από τη Γ.Γ.Π.Σ. Από την 1η εκκαθάριση των ηλεκτρονικών εντύπων της εφορίας προκύπτει ότι 1 στα 2 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα τα παραλάβουν ούτε θα πληρώσουν επιπλέον φόρο αλλά ούτε και θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό.

Αντίθετα το 27% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων (60.041) είναι χρεωστικό, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν με τα έως τώρα στοιχεία, κατά μέσο όρο 830 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι πιστωτικό (44.097 σημειώματα) και οι φορολογούμενοι θα έχουν κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου 200 ευρώ.

Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το οικ. έτος 2014 είναι σε λειτουργία από τις 20/3 και λήγει στις 30/6 τρέχοντος. Μάλιστα προειδοποιεί τους φορολογούμενους ότι αν δεν συμβεί κάτι πολύ σοβαρό παράταση δεν πρόκειται να δοθεί. Μόνο για τεχνικούς λόγους και αν διαρκέσει το πρόβλημα για αρκετό διάστημα θα δοθεί παράταση. Διαφορετικά όσοι δεν προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία (30 Ιουνίου) θα βρεθούν εκπρόθεσμοι και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Τα στοιχεία των εισοδημάτων και παρακρατήσεων από μισθωτή εργασία, ελευθέρια ή εμπορικά επαγγέλματα, καθώς και τα στοιχεία των συντάξεων είναι ήδη προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις. Επιπλέον, τα στοιχεία των τόκων των τραπεζικών λογαριασμών είναι και αυτά διαθέσιμα στους φορολογούμενους κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άλλες βελτιώσεις στη χρηστικότητα της εφαρμογής κάνει την συμπλήρωσή της πολύ ευκολότερη από άλλες χρονιές. Για παράδειγμα, η συμπλήρωση του πίνακα ιδιοκατοίκησης με τα επιπρόσθετα στοιχεία, όπως το ρολόι της ΔΕΗ, μπορεί να αντιγραφεί από την περσινή δήλωση αυτούσια με το πάτημα ενός κουμπιού.

Επιπροσθέτως, φέτος για πρώτη φορά και ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, η πρώτη δόση -σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης- καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου (με τις επόμενες το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο) και συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης, αφού δεν υπάρχει πλεονέκτημα στην ύστερη υποβολή.

Με αφορμή τα πρόσφατα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που οδήγησαν σε τρίωρη, περίπου, δυσλειτουργία των συστημάτων υποβολής, αλλά και με δεδομένες τις αυξημένες υποβολές των καταληκτικών ημερομηνιών, επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πως στο μέλλον, μόνο σε περίπτωση παρατεταμένης και σημαντικής δυσλειτουργίας -όχι απλής καθυστέρησης απόκρισης- θα παρατείνονται οι ημερομηνίες υποβολής, για το ισόποσο του χρόνου δυσλειτουργίας. Για το λόγο αυτό καλεί τους φορολογούμενους, προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων να υποβάλουν τις δηλώσεις τους πριν τις καταληκτικές ημερομηνίες, όταν δεν τίθενται ζητήματα φόρτου των συστημάτων.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.