ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ΤΑΜΕΙΟ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑΣε τρεις πυλώνες, οι οποίοι θα λειτουργούν συμπληρωματικά, πρόκειται να βασιστεί η εφαρμογή του προγράμματος για την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην Ελλάδα, προκειμένου να οικοδομηθεί ένας μηχανισμός που να αποτρέπει τον εγκλωβισμό των ατόμων και των νοικοκυριών σε μια παγίδα φτώχειας.

Την επισήμανση αυτή έκανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με την Κοινωνική Πλατφόρμα, στο Ζάππειο Μέγαρο, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος, που θα έχει καθολική εφαρμογή στην Ελλάδα από το 2015, αναφέρεται στην παροχή χρηματικού ποσού για την ενίσχυση εισοδήματος.

Οι υπόλοιποι συνίστανται σε δράσεις κοινωνικής επανένταξης και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εργασίας, η αποτελεσματικότητα των συστημάτων επαρκούς στήριξης του εισοδήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργοποίηση των ανέργων και την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο προσδιορισμός της αμοιβής της εργασίας να γίνεται με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τη σχέση μεταξύ ελάχιστου εισοδήματος και κατώτατου μισθού.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, επίσης, η επανακατάρτιση και μορφές κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα του συντονισμού των πολιτικών που ασκούνται σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς χώρες της Ένωσης, όπως η Ιταλία η Λετονία, η Σλοβακία και η Πορτογαλία, επανεξετάζουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Στις σημερινές συναντήσεις, με την Κοινωνική Πλατφόρμα και τους Κοινωνικούς Εταίρους, πήραν μέρος ο αρμόδιος επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική ένταξη Λάζλο Άντορ, οι υπουργοί Απασχόλησης των δύο επόμενων προεδριών (Ιταλίας και Λεττονίας), Τζουλιάνο Πολέτι και Ιλόνα Τζουρσέφσκα, οι πρόεδροι της EMCO και της SPC και εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Εργασίας, ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου και στελέχη του υπουργείου.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.