Επιστροφή επιδομάτων ως «αχρεωστήτως καταβληθέντων», εκκαθαριστικά «φωτιά», μείωση επικουρικών συντάξεων, αύξηση παρακράτησης φόρου, κίνδυνος απώλειας ακινήτου στον πλειστηριασμό στο.. μενού
pagidaΚαι τι δεν έχει η μετεκλογική οικονομική ατζέντα. Την αποστολή δύο εκκαθαριστικών –ένα για τα εισοδήματα του 2013 και ένα για τον φόρο κατοχής- την αποστολή ειδοποιητηρίων για επιστροφή χρημάτων, και την ταχυδρόμηση ειδοποιητηρίων για την ασφάλιση οχημάτων. Εχει μείωση συντάξεων (επικουρικών οπωσδήποτε), αύξηση παρακράτησης φόρου και έναν μεγάλο κίνδυνο: να ανοίξουν στην πραγματικότητα οι πλειστηριασμοί τουλάχιστον για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Τα εννέα «κακά» που μας περιμένουν αμέσως μετά την κάλπη έχουν ως εξής:

  1. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Ο φόρος θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Ιούνιο και θα εξοφληθεί σε έξι δόσεις. Ο συνολικός λογαριασμός, διαμορφώνεται στα 2,425 δισεκατομμύρια ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα καταβληθεί από τα φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες κατοικιών. Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου, θα πληρώσουν περίπου 100 εκατ. ευρώ.
  2. Εκκαθαριστικά εφορίας: Ο φόρος εισοδήματος θα αρχίσει να πληρώνεται από το τέλος Ιουλίου και σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς κυρίως στους επιτηδευματίες ενώ και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποστούν τις συνέπειες από την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών. Ο λογαριασμός των εκκαθαριστικών, αναμένεται να ξεπεράσει τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ
  3. Ανασφάλιστα αυτοκίνητα: Η λυπητερή θα σταλεί σε περίπου 700.000 οδηγούς οι οποίοι θα έχουν να διαλέξουν: ή πληρώνουν 250 ευρώ παράβολο και ασφαλίζονται κατόπιν ειδοποίησης από τη ΓΓΠΣ, ή πληρώνουν πρόστιμο 500 ευρώ και κινδυνεύουν με αφαίρεση πινακίδων.
  4. Παρακράτηση φόρου: Δύο τα σενάρια για τους συνταξιούχους: ή να ξεκινήσει η παρακράτηση φόρου στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1η Ιουλίου (που σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές τους θα υποστούν νέα περικοπή καθώς θα προκαταβάλλουν φόρους οι οποίοι κανονικά θα πληρώνονταν με το εκκαθαριστικό του 2015) ή η υπόθεση θα αναβληθεί για τις αρχές του 2015. Για το νέο έτος έχει προαναγγελθεί συνολική αλλαγή στο σύστημα παρακράτησης ώστε να παρακρατείται με τον μήνα και το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία αν και έκτακτη θα μας συντροφεύει τουλάχιστον μέχρι το 2016 μειώνοντας τις καθαρές μας αποδοχές από 1% έως και 4%.
  5. Επικουρικές συντάξεις: Η περικοπή τους έχει προαναγγελθεί και υπολογιστεί καθώς από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί ο κανόνας των μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Ο μέσος όρος της μείωσης θα είναι μεγαλύτερος του 8-9% ενώ θα υπάρξουν ταμεία στα οποία οι μειώσεις θα είναι ακόμη και άνω του 20%
  6. Ασφαλιστικό: Βάσει της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, θα έχουμε νέο ασφαλιστικό νόμο τον Οκτώβριο. Η έκθεση, όπως επισήμανε το TheToc.gr από την ημέρα δημοσίευσής της, μιλάει για ενδεχόμενο παραμετρικών αλλαγών δηλαδή ορίων ηλικίας και τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
  7. Πλειστηριασμοί ακινήτων: Η νέα «βόμβα»: Ζητείται αλλαγή στον κώδικα πολιτικής δικονομίας ώστε τα ακίνητα να μπορούν να μεταβιβάζονται μέσα από τη διαδικασία του πλειστηριασμού με τίμημα χαμηλότερο ακόμη και από την αντικειμενική αξία. Αν γίνει αυτό –που ζητείται να ψηφιστεί άμεσα- τότε, και σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των σπιτιών που θα βγουν στο σφυρί καθώς σήμερα το γεγονός ότι το ελάχιστο τίμημα σε έναν πλειστηριασμό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία, λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας.
  8. Επιστροφές επιδομάτων: Οσοι πήραν προκαταβολή επιδόματος τέκνων χωρίς να το δικαιούνται, θα πρέπει να το γυρίσουν πίσω. Όσοι πήραν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να αγοράσουν πετρέλαιο, θα πρέπει να το γυρίσουν πίσω. Όσοι πήραν μέρισμα χωρίς να το δικαιούνται, θα τους ζητηθεί κατόπιν ελέγχου να το επιστρέψουν. Οσοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι του 2013, επίσης θα τους σταλεί ειδοποιητήριο να πληρώσουν. Τα ειδοποιητήρια από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα πέσουν βροχή μετά την κάλπη.
  9. Νέα εργασιακά δικαιώματα: Τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, δεν έχουν κλείσει. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη πρόσφατη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα θα επαναξιολογηθεί ως προς το αποτέλεσμά της και δεν είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και στα εργασιακά. Ακόμη και οι προτάσεις για αλλαγή στο νόμο περί απεργιών παραμένει στο τραπέζι.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.