Μπουρλότο σε ΠΑΣΟΚ και Ελιά η εμφάνιση Παπανδρέου-Κουβέλη στο βιβλίο της Μ.Κοππά – Τι μήνυμα στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός, πως το λαμβάνει ο Ε.Βενιζέλος, τι προσδοκά η ΔΗΜΑΡ
eliaΦωτιές ανάβει στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελιά η προαναγγελθείσα κοινή εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου και του Φώτη Κουβέλη στην παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτού της ΔΗΜΑΡ και στενής φίλης του πρώην Πρωθυπουργού Μαριλένας Κοππά, λίγες ημέρες πριν από την πραγματοποίηση των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Παρά το γεγονός ότι κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού προσπαθούν να αιτιολογήσουν την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου ως συμμετοχή σε μία εκδήλωση που διοργανώνεται από ένα φιλικό πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, η κοινή εμφάνιση με τον Φώτη Κουβέλη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αθώα» πολιτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει εμφανιστεί σε καμία εκδήλωση της Ελιάς ενώ είναι γνωστή η σύγκρουσή του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή την καταψήφιση από τον πρώην Πρωθυπουργό του άρθρου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέγει να εμφανιστεί μαζί με τον Φώτη Κουβέλη ο οποίος έχει θέσει θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου για μελλοντική κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων επ’ αφορμή της ΕΡΤ. Επιπλέον έχει καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ για «δεξιά στροφή», ενώ η ρητορική του κατά της Χαριλάου Τρικούπη έχει σαφείς αναφορές στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει αρνηθεί τη συμμετοχή στην Ελιά μετά την πρόσκληση των «58», δηλώνοντας ότι δεν θα συνεργαστεί με «το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου».

Από την άλλη πλευρά η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ και απάντησε σκληρά στις αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου για την στάση της με ανακοίνωση στην οποία κατέληγε: «Καληνύχτα και καλή τύχη κ. Βενιζέλε».

Είναι προφανές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου με την παρουσία του στην εκδήλωση για το βιβλίο της Μαριλένας Κοππά στέλνει ακόμα ένα μήνυμα διαφοροποίησης από τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Όπως αναφέρουν στο TheTOC «παλαίμαχα» στελέχη της παπανδρεϊκής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, «ο Γιώργος έχει επιλέξει να σηματοδοτήσει την βήμα προς βήμα ρήξη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας πολύ καλά πώς να διαχειριστεί τους συμβολισμούς που προκύπτουν από τις κινήσεις του, χωρίς να έχει προσυνενοοηθεί με κανένα και αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των όσων πράττει».

Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε κανένα επίσημο σχόλιο για την συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση της Δευτέρας. Επικρατεί ανησυχία, αλλά από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκφράζεται και η απορία για την ουσία της κίνησης του πρώην Πρωθυπουργού σε μία περίοδο όπου γίνεται προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου όπως ο Θάνος Μωραΐτης και ο Μιχάλης Καρχιμάκης εργάζονται για το ψηφοδέλτιο της Ελιάς και βοηθούν στον προεκλογικό αγώνα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την διάρκεια της έκρηξης του μετά την καταψήφιση από τον Γιώργο Παπανδρέου του άρθρου για τις τράπεζες, στην έντονη συζήτηση που είχε μαζί του στο γραφείο το στην Βουλή, κατηγόρησε -σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν στον Τύπο- τον πρώην πρωθυπουργό ότι στέλνει τον κόσμο του στην ΔΗΜΑΡ εννοώντας την Μ. Κοππά, τον Χάρη Καστανίδη και τον Πάνο Μπεγλίτη, υπονομεύοντας έτσι την Ελιά.

Η στρατηγική της ΔΗΜΑΡ

Το φλέρτ της ΔΗΜΑΡ με του παπανδρεϊκούς έχει ξεκινήσει από την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου και την συγκρότηση του Προοδευτικού πόλου όπου μία σειρά πρώην στελεχών των κυβερνήσεων Παπανδρέου εντάχθηκαν στην νέα προσπάθεια. Στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου πάντως στο παρασκήνιο εκτιμούν ότι η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση της Δευτέρας, θα δώσει σινιάλο στους παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί με το ΠΑΣΟΚ, να κατευθυνθούν στην ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Θράκης στην πρόσφατη επίσκεψη του Φώτη Κουβέλη στην περιοχή μία σειρά δημοτικών παραγόντων που ανήκουν στην σφαίρα επιρροής του Σωκράτη Ξυνίδη εξέφρασαν την στήριξή τους στην ΔΗΜΑΡ ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Τι θα κάνει ο Γιώργος

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κινητοποιήσει κάνενα μηχανισμό και ούτε επιθυμεί να ενταχθεί σε μία τέτοια διαδικασία.

Εξάλλου τα στελέχη που διατηρούν ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με τον ίδιο ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους χωρίς αυτό να επηρεάζει την σχέση τους με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ένα τμήμα τους υποστηρίζει την Ελιά, ενώ σε τοπικό επίπεδο είτε υποστηρίζουν την ΔΗΜΑΡ, είτε έχουν κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στο Ποτάμι. Ο πρώην Πρωθυπουργός εμμένει στις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, στην δικαίωση των πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση του το 2010 όταν ο Αντώνης Σαμαράς είχε σηκώσει την αντιμνημονιακή σημαία και εκφράζει την δυσαρέσκεια του στην πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή όπως έκανε και στην ψηφοφορία με τις τράπεζες. Μπορεί οι συνεργάτες του να του εισηγούνται ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να επανέλθει στην πολιτική ζωή της χώρας, όμως ο ίδιος φαίνεται να έχει θέσει ως εκκίνηση της «ολικής επαναφοράς» του στα πολιτικά πράγματα την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.