HOLLYWOODΌταν βλέπετε μια χολιγουντιανή ταινία μήπως έχετε δοκιμάσει ποτέ να παίξετε το εξής παιχνίδι: μετά την ταινία, να καθίσετε να δείτε τους τίτλους τέλους, αναζητώντας τον Έλληνα ή την Ελληνίδα. Είναι βέβαιο ότι θα βρείτε κάθε φορά τουλάχιστον έναν «δικό» μας!

Από τους αδελφούς Σκούρα και τον Ελία Καζάν μέχρι τον Αλεξάντερ Πέιν και τον Ζακ Γαλυφιανάκη, πολλοί είναι οι επιτυχημένοι συμπατριώτες μας που κατάφεραν να κατακτήσουν τη Μέκκα του κινηματογράφου, μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Πολλά χρόνια προτού το ελληνικό στοιχείο γίνει ευρέως της μόδας με την τανία «Γάμος αλά ελληνικά» της Νία Βαρντάλος, οι Έλληνες υπήρξαν ανάμεσα στους πρωτοπόρους του Χόλιγουντ.

Αρχικά οι αδελφοί Σκούρα (Σπύρος, Χαράλαμπος και Γεώργιος), οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν σε κινηματογραφικές αίθουσες, όταν ακόμα ο κινηματογράφος έκανε τα πρώτα του βήματα.

Ο Σπύρος Σκούρας μάλιστα έγινε πρόεδρος της 20th Century Fox από το 1942 έως το 1962, ενώ ήταν αυτός που τη δεκαετία του ’50 εισήγαγε την τεχνική «σινεμασκόπ» και έδωσε μια νέα πνοή εκείνη την εποχή, κατά την οποία μάλιστα η τηλεόραση είχε αρχίσει να απειλεί τον κινηματογράφο. Ο αδελφός του, ο Γιώργος Σκούρας έγινε πρόεδρος της United Artists Theater.

Η ελληνική παράδοση στην 20th Century Fox συνεχίζεται, αφού ο τωρινός πρόεδρός της είναι επίσης Ελληνοαμερικανός, ο Τζιμ Γιαννόπουλος με πατέρα από την Κωνσταντινούπολη και μητέρα από την Κόρινθο.

Η Τζένιφερ, ο Ζακ και όλοι οι άλλοι

Τώρα όσον αφορά τους ηθοποιός, όλοι γνωρίζουμε ασφαλώς σήμερα την Τζένιφερ Άνιστον και τον Ζακ Γαλυφιανάκη, οι οποίοι δηλώνουν υπερήφανοι για τις ελληνικές τους ρίζες, ενώ πολλοί άλλοι, όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Μιχάλης Γιαννάτος, ο Σπύρος Φωκάς, ο Γιώργος Βογιατζής, η Ειρήνη Παππά και η Δέσπω Διαμαντίδου κατάφεραν να «σπάσουν» τα σύνορα, κάνοντας καριέρα και σε ξένες παραγωγές.

Η Νία Βαρντάλος αποτελεί εξέχον μέλος της ελληνικής κοινότητας του Χόλιγουντ. Με καταγωγή από τα Καλάβρυτα και από τη Λακωνία, η Αντωνία-Ευγενία όπως βαφτίστηκε είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν όταν το θεατρικό της έργο «Γάμος α λα ελληνικά» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Πολύ γνωστή στις ΗΠΑ και η Μελίνα Κανακαρίδη, η οποία έγινε διάσημη με το σίριαλ «Ρrovidence» και ακόμα πιο διάσημη με το «CSΙ: Νέα Υόρκη».

Η Βαλέρια Γκολίνο έχει εμφανιστεί στον «Ανθρωπο της βροχής» με τους Ντάστιν Χόφμαν και Τομ Κρουζ, ενώ η Ολυμπία Δουκάκη έφτασε στο απόγειο της δόξας της όταν κέρδισε Οσκαρ β΄ ρόλου, ΒΑFΤΑ και Χρυσή Σφαίρα για το «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» (1987).

Ελληνική καταγωγή έχουν ακόμα η ηθοποιός Μίνα Σουβάρι, η διάσημη κωμικός Τίνα Φέι, η Ρίτα Γουίλσον, η διάσημη σύζυγος του Τομ Χανκς, η σέξι ηθοποιός και παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος, και η Τρέισι Σπιριδάκος, το «νέο κόλλημα» του Χόλιγουντ η οποία έκανε ένα πέρασμα από τον «Πλανήτη των Πιθήκων: Η εξέγερση» ενώ οι μετοχές της απογειώθηκαν το 2012 με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά «Revolution».

Και αυτές είναι μόνο λίγες από τις πιο διάσημες…

Όσον αφορά τους άνδρες τώρα, ο Τζορτζ Κουλούρης έκανε λαμπρή καριέρα σε θέατρο και κινηματογράφο, παίζοντας μάλιστα και στην καλύτερη ταινία της ιστορίας του κινηματογράφου, τον «Πολίτη Κέιν», ενώ ο Τζορτζ Τσακίρης έγινε διάσημος από τον ρόλο του στο μιούζικαλ «West Side Story», για το οποίο κέρδισε και το Όσκαρ Β’Ανδρικού ρόλου, το 1961. Ελληνική καταγωγή έχουν επίσης ο Μπίλι Ζέιν, από τον «Τιτανικό», ο πασίγνωστος Τέλι Σαβάλλας, ο γόης Τζον Στάμος και ο εξαιρετικά ταλαντούχος Ελίας Κοτέας.

Δεκάδες είναι οι ηθοποιοί ακόμα που έχουν κάνει και κάνουν ακόμα καριέρα στον αμερικανικό κινηματογράφο, ερμηνεύοντας δεύτερους ρόλους σε διάφορες παραγωγές.

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη και πίσω από τις κάμερες…

Και στην καρέκλα του σκηνοθέτη έχουν καθίσει με μεγάλη επιτυχία συμπατριώτες μας.

Πρώτος και καλύτερος, ο σπουδαίος, όσο όμως και αμφιλεγόμενος λόγω της στάσης του την εποχή του Μακαρθισμού (κατά τη δεκαετία του ’50), Ελία Καζάν. 

Λίγα χρόνια αργότερα την εμφάνισή του κάνει ο ηθοποιός και σημαντικός σκηνοθέτης Τζον Κασσαβέτης, ο γιος του οποίου, Νικ, κάνει σήμερα και αυτός καριέρα στο Χόλιγουντ, σκηνοθετώντας το εξαιρετικό «Notebook».

Στις ημέρες μας ακόμα ξεχωρίζει ο Αλεξάντερ Πέιν (Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος), Έλληνας τρίτης γενιάς με ρίζες από το Διακοφτό, τη Λιβαδειά και τη Σύρο. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες, ενώ το «Πλαγίως» του χάρισε Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου. Ο Τζορτζ Κοσμάτος έχει σκηνοθετήσει πασίγνωστες ταινίες περιπέτειας με τον Σταλόνε, ενώ ο Ντένης Ηλιάδης μετά το ντεμπούτο του με το «Hardcore» το 2004 στην Ελλάδα, πέρασε τον Ατλαντικό όπου συνεχίζει με σημαντική επιτυχία την καριέρα του.

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Τζορτζ Μίλερ (Γιώργος Μιλιώτης), μας έδωσε τη σημαντική τριλογία «Mad Max» με τον Μελ Γκίμπσον, ενώ συγκίνησε μικρούς και μεγάλους με την ταινία καρτούν «Happy feet», η οποία και κέρδισε Οσκαρ για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων το 2007.

Περιζήτητος είναι στο Χόλιγουντ ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, ο οποίος έχει λάβει μέρος στο γύρισμα πολλών ταινιών, κυρίως ως διευθυντής φωτογραφίας και οπερατέρ, αλλά επίσης και ως παραγωγός και σκηνοθέτης.

Και τα ειδικά εφέ θέλουν τον… Ελληνά τους και συγκεκριμένα τον Πάτρικ Τατόπουλος, «πατέρα» διάσημων τεράτων όπως το «Γκοτζίλα», ενώ έχει υπογράψει τα εφέ στις ταινίες «Μέρα Ανεξαρτησίας», «Underworld», «Εγώ, το Ρομπότ» και «Πολύ Σκληρός για Πεθάνει 4». Ο Σιντ Γκάνης, παραγωγός επιτυχιών όπως «Αμέρικαν Ζίγκολο», διατέλεσε πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου από το 2005 έως το 2009.

Τέλος το όνομα του production designer Ντιν Ταβουλάρη εμφανίζεται στους τίτλους πολλών σημαντικών ταινιών της 7ης τέχνης, όπως «Ο Νονός» και το «Αποκάλυψη Τώρα».

Και αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους Έλληνες του Χόλιγουντ!

newsbomb

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.