ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ
Τανκς υπό ρωσική σημαία στην ανατολική Ουκρανία
Κλιμακώνεται το εμφυλιακό κλίμα στην ανατολική Ουκρανία, με τις ουκρανικές δυνάμεις από τη μία και τους φιλορώσους αυτονομιστές από την άλλη να κάνουν επίδειξη δυνάμεων, μία ημέρα πριν από την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών στη Γενεύη για το μέλλον της πρώην σοβιετικής χώρας.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για δύο αιχμάλωτους στρατιώτες στο Λουχάνσκ, ενώ οι ειδικές υπηρεσίες επισημαίνουν ότι οι φιλορώσοι έχουν εντολή «να σκοτώσουν».

Τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού υπό ουκρανική σημαία βρίσκονται στο Κραματόρσκ, μετά τη χθεσινή ανακατάληψη του αεροδρομίου, που εξώθησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Μιχαήλο Κοβάλ, μετέβη σήμερα στην περιοχή, για να επιθεωρήσει την κατάσταση.

Μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά, στο Σλαβιάνσκ, ένοπλοι, ντυμένοι με διαφορετικούς τύπους στρατιωτικές στολές, οδήγησαν έξι τεθωρακισμένα υπό ρωσική σημαία στο κέντρο της πόλης, σταματώντας έξω από το δημαρχείο που βρίσκεται υπό την κατοχή αυτονομιστών.

Οι ένοπλοι άνδρες χαιρετούσαν την ώρα που τα άρματα κινούνταν προς το κέντρο και πολλοί άνθρωποι τους ανταπέδιδαν τους χαιρετισμούς φωνάζοντας ταυτόχρονα «Μπράβο σας» και «Ρωσία, Ρωσία».

Από αέρος, ένα ουκρανικό μαχητικό πραγματοποίησε υπερπτήση για κάποια λεπτά πάνω από την κεντρική πλατεία της πόλης, σε ένδειξη ξεκάθαρης επίδειξης δύναμης των ουκρανικών δυνάμεων.

Στην βιομηχανική πόλη Ντονέτσκ, τουλάχιστον 20 αυτονομιστές κατέλαβαν το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου, όπως ανέφερε η εκπρόσωπός του.

Οι αυξημένες πιέσεις και η πύρινη ρητορική αυξάνουν τους φόβους έκρηξης της βίας, μετά την κατάληψη δημοσίων κτιρίων σε δέκα πόλεις την περασμένη εβδομάδα.

Για αιχμαλώτους μιλά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας
Δύο ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή του Λουχάνσκ, της ανατολικής Ουκρανίας, από ενόπλους, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Κράσνι Λουτς, όπου οι δύο στρατιώτες «αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση από εξτρεμιστές».

Οι δύο στρατιωτικοί είχαν σταματήσει για να επισκευάσουν βλάβη του υπηρεσιακού τους οχήματος, διευκρινίζει το υπουργείο Άμυνας το οποίο επιβεβαίωσε ότι 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κατασχέθηκαν από φιλορωσικές δυνάμεις.

«Εχουν εντολή να σκοτώσουν οι φιλορώσοι»
Οι ένοπλες φιλορωσικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία έχουν εντολή «να κάνουν χρήση των όπλων τους για να σκοτώσουν» ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες (SBU).

«Οι συνομιλίες μεταξύ των ρώσων δολιοφθορέων, οι οποίες υπεκλάπησαν, μαρτυρούν ότι οι ενέργειες δολιοφθοράς στην ανατολική Ουκρανία τελούν υπό την καθοδήγηση αξιωματικών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών του στρατού οι οποίοι δίνουν την κυνική εντολή πυροβολήστε για να σκοτώσετε’ ουκρανούς στρατιώτες», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου των SBU σε ανακοίνωσή της.

Στο χείλος του εμφυλίου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου και ότι το Κίεβο «βρίσκεται σε αντισυνταγματική πορεία» με τη χρήση του στρατού ενάντια στους αντάρτες.

Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου. «Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον» σημειώνει η ανακοίνωση.

«Οι δράσεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία αντιπροσωπεύουν «αντισυνταγματική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων», συνέχισε το Κρεμλίνο.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε με τη σειρά του τη Μόσχα για «εξαγωγή τρομοκρατίας στην Ουκρανία», τονίζοντας ότι η Ρωσία θέλει να χτίσει ένα νέο «Τείχος του Βερολίνου».

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει να εξάγει τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρίφ, μιλώντας από το Βιετνάμ, πριν από τη σύνοδο της Γενεύης, τόνισε ότι το Κίεβο θα πρέπει να ακούσε «τη φωνή του ουκρανικού λαού και να αποφύγει τη βία».

Χθες ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε «αντιτρομοκρατική επιχερίσηση» κατά των φιλορώσων

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε στα βόρεια της επαρχίας Ντονέτσκ. Ομως θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, με υπευθυνότητα και με μελετημένο τρόπο. Υπογραμμίζω για ακόμη μία φορά: Στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι να υπερασπιστούμε τους πολίτες της Ουκρανίας», δήλωσε ο ο υπηρεσιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο πραγματοποιείται έκτακτη σύνοδος μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανίας στη Γενεύη για το μέλλον της πρώην σοβιετικής χώρας.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.