Ενταση στην τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν – Ομπάμα: «Εχασες τον δρόμο της διπλωματίας. Ερχονται κι άλλες κυρώσεις» – Πούτιν: «Δεν αναμιγνύομαι στις υποθέσεις της Ουκρανίας»
OMPAMA-POYTINΩς ιδιαιτέρως έντονη χαρακτηρίζουν τα ξένα μέσα την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, με πυρά από την πλευρά του Ομπάμα για την τακτική της Μόσχας και… αποποίηση ευθυνών από την πλευρά του Πούτιν για τα επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία.

Πρώτα ήρθε η ανακοίνωση της Μόσχας για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Σύμφωνα με αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να ασκήσει όλη την επιρροή του προς την Ουκρανική κυβέρνηση για να αποφευχθεί μια αιματοχυσία. Μάλιστα την κατηγόρησε ως τη μόνη υπεύθυνη για τις διαδηλώσεις στη νοτιοδυτική Ουκρανία, αφού ξέσπασαν, όπως είπε, λόγω της «απροθυμίας και της ανικανότητας του καθεστώτος του Κιέβου να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα των Ρωσων και των ρωσόφωνων».

Το Κρεμλίνο επίσης ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε ότι η χώρα του αναμιγνύεται στις υποθέσεις της Ουκρανίας κάνοντας λόγο για φημολογία και πρόσθεσε: «Οι Ουκρανικές αρχές θα ήταν καλύτερο να κατευθύνουν την προσοχή τους στη δημιουργία ενός νέου συντάγματος σε συνεργασία με όλα τα πολιτικά κόμματα, να δημιουργήσει ένα ομοσπονδιακό κράτος και να εγγυηθεί το καθεστώς της αδέσμευτης χώρας για την Ουκρανία».

ΗΠΑ: Βέβαιη η εμπλοκή της Ρωσίας στα επεισόδια

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους θεωρούν βέβαιη την εμπλοκή της Ρωσία στη νέα αναταραχή στην Ουκρανία. Αλλωστε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι το είπε ανοικτά τις τελευταίες μέρες, χωρίς περιστροφές: Βλέπει ρωσική επέμβαση αλα Κριμαία στην ανατολική Ουκρανία.

Κάτι που ουσιαστικά κατηγόρησε και ο Ομπάμα τον Πούτιν κατά τη συνομιλία τους, η οποία σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ζητήθηκε από το Κρεμλίνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ρώσου ομολόγου του, τονίζονταν του ότι απομακρύνεται από τον δρόμο της διπλωματίας και προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες εάν συνεχιστούν οι ενέργειές της στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία για τη στήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση στις ενέργειες των ενόπλων, φιλο-ρώσων αυτονομιστών που απειλούν να υπονομεύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Κατέστησε σαφές ότι η διπλωματική οδός είναι ανοικτή και είναι η οδός που προτιμάμε να ακολουθήσουμε, πρόσθεσε όμως πως οι ενέργειες της Ρωσίας ούτε συνάδουν ούτε συντελούν σε αυτό», είπε επίσης στέλεχος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενο στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Συνέστησε δε στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει εκείνος τη δική του επιρροή προς τις ένοπλες φιλορωσικές δυνάμεις και να τους πείσει να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αποχωρίσουν και τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ολάντ

Πέραν των συνομιλιών του με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε και με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.Οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σημαντικές πρόσθετες κυρώσεις αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.

Ε.Ε.: Κυρώσεις σε φιλορώσους αξιωματούχους – Βοήθεια στην Ουκρανία

Νέες κυρώσεις αποφάσισε χθες και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ακόμη τέσσερα άτομα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κατάλογος περιείχε ως τώρα 18 άτομα σε βάρος των οποίων είχε επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων από τον Μάρτιο. Παράλληλα ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία και μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη.

Εξαπλώνεται η εξέγερση

Κι ενώ οι εμπλεκόμενες δυνάμεις συνεχίζουν το γαϊτανάκι των απειλών, των κυρώσεων και της αποποίησης των ευθυνών, την ίδια στιγμή οι εξεγέρσεις επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες πόλεις κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Φιλορώσοι αυτονομιστές αγνόησαν το τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει, και αντ’ αυτού προχώρησαν στην κατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Σλαβιάνσκ ενώ οι άνδρες του ουκρανικού σώματος αλεξιπτωτιστών που το φρουρούσαν προσχώρησαν στους εξεγερμένους.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.