O Πούτιν κέρδισε 3,6 εκατομμύρια ρούβλια πέρυσι (περίπου 101.000 δολάρια) και δήλωσε μια σχετικά ταπεινή περιουσία που περιλαμβάνει διαμερίσματα και αυτοκίνητα

ΠΟΥΤΙΝΤην Παρασκευή, το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση του εισοδήματος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Άσχημα νέα για τον Ρώσο πρόεδρο: το εισόδημά του δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα το 2013.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο Πούτιν κέρδισε 3,6 εκατομμύρια ρούβλια πέρυσι (περίπου 101.000 δολάρια) και δήλωσε μια σχετικά ταπεινή περιουσία που περιλαμβάνει διαμερίσματα και αυτοκίνητα. Δεν θα το έλεγες και τίποτα, (θα ήταν γύρω στην 82η εκατοστιαία θέση σύμφωνα με τα εισοδήματα των νοικοκυριών στις ΗΠΑ), αλλά είναι 1,6 εκατομμύρια ρούβλια λιγότερο από ό,τι το 2012, όταν κέρδισε σχεδόν 5,8 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 187.000 δολάρια). Είναι επίσης μάλλον χαμηλό ποσό για έναν ρώσο πολιτικό: ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κέρδισε 4.260.000 ρούβλια (119.288 δολάρια).

Τι εξηγεί αυτή την πτώση; «Το 2012 έκανε λάβει αποζημίωση για μη ληφθείσα άδεια, αλλά το 2013 δεν υπήρχε καμία αποζημίωση» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ στο Interfax. Έχει επίσης χάσει εισόδημα εξαιτίας της πρώην πλέον συζύγου του Λιουντμίλα, η οποία είχε κερδίσει λίγο λιγότερο από 4.000 δολάρια το 2012.

Ακόμη και το 2012, ο μισθός του Πούτιν δεν είχε καμία σχέση με του Μπαράκ Ομπάμα: οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν συνήθως ένα μισθό περίπου 400.000 το χρόνο και η εκτιμώμενη καθαρή αξία του Ομπάμα ήταν μεταξύ 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων και 11,8 εκ. το 2010. Πάντως, μην λυπηθείτε ακόμα τον Πούτιν… Υπάρχουν φήμες για τον τεράστιο πλούτο του εδώ και χρόνια, με μια έκθεση το 2007 να υποδηλώνει ότι αξίζει 40 δις δολάρια και μια ακόμα πιο εξωφρενική το 2012 που υπονοεί ότι αξίζει 70 δις δολάρια –αυτό το ποσό θα ον κατέτασσε αναμφισβήτητα στους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γη.

Υπάρχουν σίγουρα πολλές έμμεσες αποδείξεις ότι ο Πούτιν έχει τα χρήματα κρυμμένα κάπου μακριά – όπως σημείωσε ο Maeve McClenaghan του Bureau of Investigation το 2012, ενώ κατά τα φαινόμενα φαίνεται να ζει μια πολυτελή ζωή με σκάφη αναψυχής, παλάτια και ακριβά ρολόγια. Το να δηλώνει χαμηλό εισόδημα είναι αναμφίβολα πολιτικά επωφελές για τον ρώσο ηγέτη: η διαφθορά θεωρείται ευρέως ως ένα μεγάλο πρόβλημα στη Ρωσία και ο ίδιος ο Πούτιν διευθύνει τις εκστρατείες εναντίον της.

Τα οικονομικά των ηγετών του κόσμου θεωρούνται κάτι συναρπαστικό για το μέσο αναγνώστη. Αλλά έχουν πραγματικά σημασία; Στην περίπτωση της Ρωσίας, τουλάχιστον, μπορεί να δίνουν τροφή για σκέψη. Τον περασμένο μήνα, όταν ρωτήθηκε ο υποστηρικτής των κυρώσεων και fund manager Μπιλ Μπράουντερ αν οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να στοχεύουν τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε: «Δεν βλέπω γιατί όχι». Μετά τον τελευταίο γύρο των κυρώσεων, το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να αρνηθεί την ύπαρξη συνδέσμων μεταξύ του Πούτιν και της Τράπεζας Rossiya, της μόνης εταιρείας που δέχθηκε κυρώσεις. Ο Πούτιν αποφάσισε να δείξει την αλληλεγγύη του μεταφέροντας τον μισθό του στην τράπεζα, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

washingtonpost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.