Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 0,7% στις ευρωεκλογές, αλλά η Νέα Δημοκρατία περνάει μπροστά με 0,9% στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές – Σταθερά τρίτο «Το Ποτάμι»

ΔημοσκόπησηΑνοιχτό παιχνίδι στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και επικράτηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη σύγκρισή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της εταιρίας GPO που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega Channel.

Η έρευνα που διεξήχθη καθ΄ ολοκληρία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Μπαλτάκου σε ένα ιδιαιτέρως υψηλό δείγμα 1.400 ψηφοφόρων, κατέγραψε εναλλαγή στο προβάδισμα των ευρωεκλογών και των βουλευτικών εκλογών ανάμεσα σα δύο μεγαλύτερα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται κατά 0,7% στις ευρωεκλογές και τη Νέα Δημοκρατία να περνάει μπροστά στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 0,9%.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρωτιά με 20,2%, έναντι 19,5% της Ν.Δ. Στην τρίτη θέση με 8,8% βρίσκεται «Το Ποτάμι» και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 6,7%, η «Ελιά» με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,1%, η ΔΗΜΑΡ με 2,8%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5%, ο ΛΑΟΣ με 1,4%, οι Οικολόγοι με 1%, η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό με 1%, άλλο κόμμα επιλέγει το 1,8%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει στο 13,9%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, αλλάζει η σειρά των κομμάτων στις πρώτες θέσεις, καθώς η ΝΔ προηγείται με 22,1% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση είναι και πάλι «Το Ποτάμι» με 8,5% και ακολουθούν η Χ.Α. και το ΚΚΕ με 6,8%, η «Ελιά» με 5,8%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 4,3% και η ΔΗΜΑΡ με 3%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 6%.

Προέχει η πολιτική σταθερότητα

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί η χαμηλή βεβαιότητα ψήφου που κατέγραψε η έρευνα της GPO, καθώς μόνον το 38% των ερωτηθέντων είναι πολύ βέβαιοι για την επιλογή που δηλώνει ότι θα κάνει όταν έρθει η ώρα της κάλπης και ένα 28,5% αρκετά.

Η πλειονότητα, ωστόσο, των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση δήλωσαν, σε ποσοστό 52,4% ότι προτίθενται να ψηφίσουν με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα, ενώ στο 39% φθάνουν όσοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να επιδιώξουν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Το κριτήριο της σταθερότητας φαίνεται επίσης να επικρατεί και στις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα αν θα πρέπει να ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές εφόσον επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές: το 54,4% απαντά αρνητικά και το 42,2% θετικά.

Υπεροχή Σαμαρά

Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, η εικόνα του οποίου δεν φαίνεται να φθείρεται από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς το 39,8% των ερωτηθέντων έχουν θετική άποψη για το πρόσωπό του. Ακολουθούν, κατά σειράν, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 35,5% θετικής γνώμης, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρος Θεοδωράκης με 33,4%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας με 33%, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουσούμπας με 31,4%, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνος Καμμένος με 26,7%, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με 26% και στην τελευταία θέση ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής κ. Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,3%.
Στο ερώτημα, εξάλλου, για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς προτιμάται από το 42,7% των ερωτηθέντων και διευρύνει τη διαφορά του από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στο 27,2% από 30% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας.

Σε ειδικό ερώτημα για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, το 82,1% έχει την άποψη ότι πρέπει να αποχωρήσει από την πολιτική, το 11,3% να παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ και το 2,7% να κάνει δικό του κόμμα.

Υπόθεση Μπαλτάκου

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση Μπαλτάκου, το 42,9% των πολιτών την αξιολογεί ως πολύ σημαντική, ενώ έξι στους δέκα πολίτες συμφωνούν με την άποψη του ΠΑΣΟΚ για ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων στον κρατικό μηχανισμό.  Αντιθέτως η πλειονότητα, έστω και οριακά, διαφωνεί, σε ποσοστό 48,6% (έναντι 42,8%, που συμφωνεί) με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση των συναρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου και Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια. Επίσης, σε ποσοστό 57% οι πολίτες απορρίπτουν το αίτημα των ΑΝ.ΕΛ. για παραίτηση της κυβέρνησης, το οποίο υιοθετεί το 37,5% των ερωτηθέντων.

Αυξάνεται η αισιοδοξία

Το 51,4% των πολιτών πιστεύει ότι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα χειροτερεύσει η προσωπική τους οικονομική κατάσταση, ποσοστό, πάντως, το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όπως, αντιστοίχως, βελτιωμένο εμφανίζεται το ποσοστό όσων θεωρούν ότι θα βελτιωθεί η κατάστασή τους. Επίσης αυξημένο εμφανίζεται και το ποσοστό όσων θεωρούν ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, που φθάνει στο 27,2%, αν και η πλειονότητα με (το μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν) ποσοστό του 49,2% θεωρεί ότι θα χειροτερεύσει.

Υπέρ ευρώ και κατά Μνημονίου

Σε ανοδική τροχιά είναι, εξάλλου, το ποσοστό των πολιτών που έχουν την άποψη ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ, που  από το 65,5% φθάνει στο 72,9%, ενώ αντιστοίχως υποχωρεί το ποσοστό όσων έχουν αντίθετη άποψη και από το 31,5% μειώνεται στο 25,1%.

Σε άλλα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 91,5% έχει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο, αν και το 65,1% πιστεύει ότι δεν θα το αποφύγουμε.

Σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση το 36% αξιολογεί θετικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο από την κριτική, ενώ το 32,5% αποδέχεται ότι η ακολουθούμενη πολιτική αποδίδει καρπούς και το 30,1% ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση.

Για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες εκφράζονται αρνητικά σε ποσοστό 71,5%, ενώ θετικά την αποτιμά το 27,2%. Επίσης στο 25,1% περιορίζεται το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ το 73,4% έχει αντίθετη άποψη.

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.