Θα ισχύσει και μεταξύ των ιδιωτών – Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΤον συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που δικαιούνται να εισπράξουν από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο Πρωθυπουργός σε δήλωση του τόνισε πως γίνεται πράξη μια δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της και η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική εξομάλυνση της αγοράς. Όπως επεσήμανε, μέχρι σήμερα όποιος δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά , κάτι που πλέον θα περιορισθεί.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται τόσο μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, όσο και μεταξύ ιδιωτών. Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις. Θα αφορά αρχικά σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα περικλείει το 85% των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν τους είχε δώσει το Δημόσιο καταργούνται, ενώ ανέφερε πως εφεξής οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο ούτε από την ασυνέπεια του Κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών.

Ο Πρωθυπουργός ανάφερε πως ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα νομοθετηθεί σύντομα και θα εφαρμοσθεί από το φθινόπωρο. Ανάφερε δε πως η εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει το δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως, ήτοι ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα θα καταχωρούν δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή. Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.