Ολοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών, που εμφανίζουν υψηλή χοληστερόλη, όπως προκύπτει από τα ευρήματα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Τόμας Σίρι του Κολλεγίου Ιατρικής Baylor του Πανεπιστημίου του Τέξας

PAIDIΣυγκεκριμένα, τα αγόρια είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αυξημένη ολική ή «κακή» (LDL) χοληστερόλη, ενώ τα κορίτσια είναι πιθανότερο να έχουν μειωμένη «καλή» χοληστερόλη (HDL).

Παράλληλα, τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα τόσο για αυξημένη ολική και κακή χοληστερόλη, όσο και για μειωμένη καλή χοληστερόλη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 12.712 παιδιά, που είχαν κάνει αιματολογικές εξετάσεις σε παιδιατρικές κλινικές.

Από αυτά, το 30% εμφάνιζε ολική χοληστερόλη στα όρια του φυσιολογικού ή πάνω από αυτά.

Αν και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σπάνιες στα παιδιά, η παρουσία παραγόντων κινδύνου, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, αυξάνουν τις πιθανότητες προβλημάτων, όταν πια ενηλικιωθούν.

Οι ειδικοί συνιστούν έναν πρώτο έλεγχο των παιδιών για χοληστερόλη στην ηλικία των εννέα έως 11 ετών και έναν επανέλεγχο μεταξύ των 17 και 21 ετών – κάτι που συχνά δεν τηρείται.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, για τα περισσότερα παιδιά δεν συντρέχει λόγος να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να ρίξουν την χοληστερόλη τους, πρέπει, όμως, να υιοθετήσουν πιο υγιεινή διατροφή και να ασκούνται περισσότερο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αρτηριοσκλήρυνση μπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία και η ανεβασμένη χοληστερόλη συμβάλλει σε αυτό.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.