Ανάμεσά τους 64 γυναίκες και παιδιά από Συρία και Αίγυπτο

nayagioΜε 331 μετανάστες εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής σκάφος περίπου 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης. Επρόκειτο για 267 άντρες, 24 γυναίκες και 40 παιδιά από τη Συρία και την Αιγύπτο.

Αργά το βράδυ της Κυριακής το Κέντρο Έρευνας – Διάσωσης της Ιταλίας (MRCC/ ROMA) παρείχε σχετική πληροφόρηση για το σκάφος στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Αμέσως μετά το Λιμενικό εντόπισε το σκάφος με τους μετανάστες κοντά στην περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωσης της Μάλτας.

Οι μετανάστες επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος περίπου 32 μέτρων το οποίο βρισκόταν σε δυσχερή θέση και αρχικά τους βρήκε το πλήρωμα του υπό ελληνικής σημαίας παραπλέον δεξαμενόπλοιου «Olympic Faith». Άμεσα και υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, στην περιοχή κατέπλευσε πλοίο ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού το οποίο και συνέδραμε στην ασφαλή πρόσδεση του αλιευτικού επί του δεξαμενόπλοιου.

Στο σημείο δεσμεύθηκαν από το ΕΚΣΕΔ για παροχή συνδρομής δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία και το πλοίο USΝS «John Lenthall» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα έσπευσε στην περιοχή κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΚΣΕΔ φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παρείχε και ιατρική βοήθεια στους διασωθέντες.

Με τη συνδρομή του πληρώματος του ΠΑΘ ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεπιβίβασης των μεταναστών από το αλιευτικό σκάφος στο δεξαμενόπλοιο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Ακολούθως οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο πλησιέστερο λιμάνι.

Εκτιμάται ότι το σκάφος είχε τελικό προορισμό την Ιταλία.

Βυθούλκας Διονύσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.