Ένα στοίχημα μεταξύ δύο φίλων τρέχει ακόμα. Και προσθέτει μηδενικά στον τραπεζικό λογαριασμό του Στίβεν Σπίλμπεργκ

stoiximaΜια φορά κι έναν καιρό, ο Tζορτζ Λούκας ήταν ένας ακόμα νεαρός σκηνοθέτης που φλέρταρε με τα b movies και ο φίλος του Στίβεν Σπίλμπεργκ ένας φιλόδοξος κινηματογραφιστής που πάλευε επίσης να καθιερωθεί στο χολιγουντιανό σύμπαν. Το έτος: 1977.

Επιμέλεια: Πόλυ Λυκούργου

Οι ταινίες που γύριζαν εκείνη την εποχή: ένα sci-fi παραμύθι με ελάχιστο μπάτζετ και σκηνικά από χαρτόνι (σ.σ. «Star Wars») κι ένας επίσης δράμα επιστημονικής φαντασίας με δυνατό καστ και συμβολικό μήνυμα («Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου»). Κανείς δεν πίστευε ότι έχει κάτι στα χέρια του που θα του εξασφαλίσει αιωνιότητα και ρεκόρ στα box office. Αντιθέτως, τόσο ο Σπίλμπεργκ, αλλά ακόμα περισσότερο ο Λούκας, ήταν ιδιαίτερα ανασφαλείς για το αποτέλεσμα.

«Καμία από τις δύο ταινίες δεν είχε κανονικά τις δυνατότητες για να τραβήξει ένα μαζικό κοινό» εξομολογείται ο Σπίλμπεργκ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο TCM κανάλι (Turner Classic Movies) , όπου διηγείται και την εν λόγω ιστορία. «Ο Τζορτζ ειδικά ήταν περιθωριακός σκηνοθέτης: ποιο στούντιο θα έδειχνε εμπιστοσύνη σ’ έναν τύπο που καταθέτει το σενάριο του ”Star Wars” κι έχει ως βιογραφικό το ”American Graffiti”; Ηταν ανεξάρτητος, πριν καν καθιερωθεί ο όρος…»

Μία μέρα λοιπόν, ο ανασφαλής και απελπισμένος από τις συνεχείς δυσκολίες στα γυρίσματα Τζορτζ Λούκας, αφήνει το δικό του σετ και κάνει επίσκεψη στο σετ του φίλου του. Μένει έκθαμβος με τις παροχές της παραγωγής και με όσα ο Σπίλμπεργκ έχει κατασκευάσει. Ενθουσιάζεται, τον συγχαίρει αλλά ταυτόχρονα τον πιάνει μεγαλύτερη απελπισία για το δικό του πρότζεκτ.

«Κοιτούσε γύρω γύρω και μονολογούσε: ”Κοίτα ένα σετ! Δεν το πιστεύω ότι σου έδωσαν τόσες παροχές. Θα σκίσεις στο box office, εγώ είμαι μια αποτυχία..»

 

 

Και τότε ο Σπίλμπεργκ του πρότεινε ένα στοίχημα: αν οι «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» πουλήσουν περισσότερο, τότε ο Σπίλμπεργκ θα πληρώνει ισοβίως 2.5 % των κερδών στον Λούκας. Αν όμως ο σκηνοθέτης του «Πολέμου των Αστρων» κάνει λάθος, και η δική του ταινία πάει καλύτερα, θα πληρώνει το ίδιο 2.5 % στον φίλο του, για πάντα.

Φυσικά η ιστορία απέδειξε ότι ο Σπίλμπεργκ κέρδισε το στοίχημα: το «Star Wars» ήταν η Νο1 ταινία του 1977. Το «Close Encounters» έπιασε την τρίτη θέση.

Και με κέρδη πάνω από 460 εκ. δολάρια όλα αυτά τα χρόνια, ο Σπίλμπεργκ έχει τσεπώσει περίπου 40 εκ. δολάρια, μόνο από αυτό το στοίχημα.

flix

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.