Με διαγραφή απειλεί τους διαφωνούντες ο Α. Σαμαράς – Πληθαίνουν οι «αντάρτες» του γάλακτος – Ενα βήμα πριν την έξοδο ο Χαρακόπουλος – Στο Μαξίμου ανησυχούν κυρίως για το…ΠΑΣΟΚ
vouli-galaΣτην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται για ακόμη μια φορά η δικομματική κυβέρνηση που ρισκάρει πολλά ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που αποτελεί προϊόν συμφωνίας με την τρόικα. Το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ τις τελευταίες ώρες, ενώ πληθαίνουν οι φωνές των «ανταρτών» που πανικοβάλλουν τα επιτελεία σε Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν όχι τόσο για τη στάση των Νεοδημοκρατών βουλευτών, αλλά εκείνων του ΠΑΣΟΚ

Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν ανησυχούν τόσο για τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται τα δυο τελευταία εικοσιτετράωρα, αλλά κυρίως για την «ανταρσία» στο ΠΑΣΟΚ μετά και την πληροφορία που έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και άρα μπορεί να υπάρξουν απώλειες.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος με την διαμορφωθείσα κατάσταση, αλλά θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση «πισωγυρίσματος» και επιμένει ότι η συμφωνία πρέπει πάση θυσία να επικυρωθεί μέσω του νομοσχεδίου στη Βουλή το αργότερο την Δευτέρα το βράδυ.

Πέρα, όμως από τον κεντρικό στόχο που είναι και αυτονόητος, καθώς την προσεχή Τρίτη συνεδριάζει στην Αθήνα το Eurogroup, ο δικομματικός συνασπισμός είναι μπροστά σε δίλημμα. Από τη μια υπάρχουν οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ζητούν αλλαγές κυρίως στο θέμα του γάλακτος και από την άλλη πλευρά είναι η τρόικα που εμφανίζεται απολύτως αρνητική σε νέες αλλαγές επί της συμφωνίας που επετεύχθη προ ολίγων ημερών.

Οι όποιες αλλαγές γίνουν πρέπει να μην παρεκκλίνουν από τον πυρήνα της συμφωνίας με την τρόικα

Οι όποιες αλλαγές γίνουν πρέπει να μην παρεκκλίνουν από τον πυρήνα της συμφωνίας με την τρόικα, ώστε να επιτευχθεί την ύστατη στιγμή η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τους οκτώ μέχρι στιγμής διαφωνούντες των δύο κομμάτων που είναι οι ΜάξιμοςΧαρακόπουλος, ΙορδάνηςΤζαμτζής, Γιώργος Βλάχος, ΑλέκοςΚοντός, Γιώργος Στύλιος από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ οι Μιχάλης Κασσής, Θάνος Μωραΐτης και Νίκος Σηφουνάκης, ενώ τη διάθεσή τους να καταψηφίσουν τη διάταξη για το γάλα έχουν εκφράσει οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πιστεύουν ότι θα επιμείνουν έως το τέλος οι αντιδρώντες βουλευτές, με μόνη εξαίρεση τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, για τον οποίο το κλίμα είναι πολύ βαρύ στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο ίδιος δεν έχει μεταπειστεί και φέρεται έτοιμος έως την Κυριακή να παραιτηθεί…

Ιδιαίτερα βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου για τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, που δεν αποκλείεται να παραιτηθεί
Πάντως, έως αργά χθες το βράδυ το παρασκήνιο ήταν έντονο και έγιναν συναντήσεις για να υπάρξει απεμπλοκή με πιο χαρακτηριστική τη συνεργασία που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, χωρίς την παρουσία του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τον αναπληρωτή υπουργό με την κυβέρνηση. Επίσης σήμέρα το απόγευμα πρόκειται να υπάρξει συνάντηση – ενημέρωση των βουλευτών από τον Κωστή Χατζηδάκη επί της συμφωνίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι «δεν μπορεί να διακινδυνεύσουμε ότι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και, βέβαια, τη διανομή του πλεονάσματος ύψους 525 εκατομμυρίων ευρώ» καιείναι αποφασισμένοι να διαγράψουν όποιον βουλευτή εμφανιστεί σε άλλη γραμμή από την κεντρική, με ότι αυτό σημαίνει.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.