Τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας. Ποιοι θα είναι ευνοημένοι

teiΑριθμό εισακτέων στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρονιά (περίπου 70.000 θέσεις), αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας.

Λιγότεροι από πέρυσι θα περάσουν, σύμφωνα με το Έθνος, στις σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Και φέτος έγινε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του αριθμού των εισακτέων στις διάφορες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ώστε να συμβαδίζει κατά το δυνατό και με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ετσι, ευνοημένοι θα είναι όσοι στοχεύουν στο 2ο, 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο. Δηλαδή φέτος θα είναι περισσότεροι οι φοιτητές που θα απορροφηθούν σε Πολυτεχνικές σχολές που εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό, σε τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Γεωγραφίας του 2ου επιστημονικού πεδίου, αλλά και σε Οικονομικά τμήματα του 5ου πεδίου.

Τμήματα τα οποία δίνουν πτυχία που οδηγούν σε επαγγέλματα με υψηλά ποσοστά ανεργίας ή με σοβαρές δυσκολίες απασχόλησης θα δεχτούν περικοπή στους εισακτέους, όπως για παράδειγμα τα τμήματα Νομικής, Φιλολογίας, Παιδαγωγικά και Ξενόγλωσσα τμήματα, στα πανεπιστήμια και σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων με πολύ χαμηλή ζήτηση.

Το ίδιο θα ισχύσει και για όλα τα τμήματα που οδηγούσαν τους αποφοίτους σε θέσεις του δημόσιου τομέα, όπως για παράδειγμα οι λεγόμενες καθηγητικές σχολές.

Έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.