Παγώνει τη δόση προς την Ελλάδα το Euroworking Group μέχρι να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Γάλα, βιβλία και φάρμακα «μπλοκάρουν» το «ναι» των Βρυξελλών
eurogroupΤο Συμβούλιο των τεχνοκρατών το οποίο προετοιμάζει το έδαφος για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην χθεσινή του συνεδρίαση δεν αποφάσισε τελικώς να εισηγηθεί προς το Eurogroup την αποδέσμευση της δόσης, επικαλούμενο τη μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι σκληραίνουν την στάση τους με αποτέλεσμα να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση μέχρι το άτυπο Eurogroup της Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι σκληραίνουν την στάση τους με αποτέλεσμα να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση μέχρι το άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Η κυβέρνηση για λόγους συμβολικούς και επικοινωνιακούς επιδιώκει η σχετική απόφαση να ληφθεί στην Αθήνα στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου, γεγονός που υποχρεώνει την εθνική αντιπροσωπεία, για μία ακόμη φορά, να νομοθετήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πλήθος ανομοιογενών διατάξεων. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο θα «στριμωχτούν» διατάξεις με τις οποίες θα ρυθμίζονται από τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέχρι την τιμή του φρέσκου γάλατος και των βιβλίων.

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ξεκλειδώνει η καταβολή της δόσης των 8 δισ. ευρώ η οποία θα καταβληθεί από τον Μηχανισμό Στήριξης EFSF, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για το ΔΝΤ προκειμένου να αποδεσμεύσει τα 5,3 δισ. ευρώ από τις δύο καθυστερούμενες δόσεις.

Για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου απαιτούνται μόνο 148 ψήφοι, καθώς η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών έχει μειωθεί μετά την προφυλάκιση έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης το νομοσχέδιο θα αποτελείται από τρία άρθρα: Ενα άρθρο θα αφορά τις τράπεζες, το δεύτερο τα φορολογικά και το τρίτο τις διαρθρωτικές αλλαγές. Παρά τις διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης για επιμέρους θέματα, με σημείο αιχμής τους όρους συμμετοχής του Δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις διατάξεις για το φρέσκο γάλα, η εντύπωση που επικρατεί στα υπουργικά γραφεία είναι ότι τελικώς το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με μία εκδοχή του κανονισμού της Βουλής για την υπερψήφιση του απαιτούνται μόνο 148 ψήφοι, καθώς η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών έχει μειωθεί μετά την προφυλάκιση έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Μπαράζ ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων

Στο Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζουν πάντως μπαράζ ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων προκειμένου να λειάνουν τις ενστάσεις διαφωνούντων βουλευτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απαλλαγή του φόρου υπεραξίας για όσα ακίνητα έχουν αποκτηθεί πριν από το 1994, ενώ ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του συγκεκριμένου φόρου θα ενσωματώνει τις συνέπειες από την άνοδο του πληθωρισμού. Επίσης μελετώνται μειώσεις στα φοροπρόστιμα , στα 250 από 1.000 ευρώ που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β’ κατηγορίας) και στα 500 από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας). Στο σχεδιαζόμενο φορολογικό μενού περιλαμβάνονται ακόμη η αύξηση του ακατάσχετου για μισθούς από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα. Επιπροσθέτως, τίθεται κατώφλι για τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο τα 500 ευρώ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.