ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Αγνοούνται 108 πολίτες μετά την κατολίσθηση στην ΟυάσινγκτονΤουλάχιστον 108 αναφορές για αγνοούμενους ανθρώπους έχουν λάβει οι αρχές της Ουάσινγκτον, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, το περασμένο Σάββατο.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί οκτώ ανθρώπων, μετά την κατολίσθηση που κατέβασε σχεδόν 54 μέτρα λάσπης κοντά στην πόλη Οσο, περίπου 90 χλμ βόρεια του Σιάτλ.

Τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης εργάζονται νυχθημερόν, με τη βοήθεια ελικοπτέρων, σε μια περιοχή όπου έχουν καταπλακωθεί περίπου 30 σπίτια. Δεκάδες άνθρωποι έχουν περισυλλεγεί τραυματισμένοι, ανάμεσά τους ένα βρέφος.

Το Σάββατο μια ολόκληρη πλαγιά ενός λόφου στην αγροτική κοινότητα του Όσο, κατέρρευσε, μετά τις βροχές, σε έναν παρακείμενο ποταμό, προκαλώντας την καταστροφική κατολίσθηση.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός από ελικόπτερο, οι οποίες είναι συνταρακτικές, δείχνουν ένα λόφο να έχει καλυφθεί από πεύκα που έχουν ξεριζωθεί, ενώ στους πρόποδες διακρίνεται ένα τοπίο καταστροφής: μια περιοχή που έχει καλυφθεί από λάσπη, βράχους, συντρίμμια και ξεριζωμένα δέντρα.

Η κατολίσθηση σάρωσε το Όσο με την ταχύτητα μιας «εμπορικής αμαξοστοιχίας» δήλωσε ο Τζον Πένινγκτον, επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης της κομητείας του Σνοχόμις.

Αναφερόμενος στον αριθμό των αγνοουμένων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο απολογισμός των 108 αγνοουμένων πρέπει να μεταδίδεται με προσοχή, καθώς περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα εκείνα που θα μπορούσαν να είναι παρόντα στην πληγείσα περιοχή, είτε έχουν αναγνωριστεί επίσημα είτε όχι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 108 τραυματίες, ή 108 νεκροί» αλλά πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, υπογράμμισε ο ίδιος.

Τείχος από λάσπη

Οι πυροσβέστες και τα συνεργεία διάσωσης έχουν διπλασιάσει τις προσπάθειές τους προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες: ένα αεροσκάφος, μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και μια διμοιρία συμμετέχουν σήμερα στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

Οι έρευνες, που επεκτείνονται σε μια περιοχή περίπου 260 εκταρίων, παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες λόγω της αστάθειας του εδάφους, ενώ υπάρχουν φόβοι για μια νέα κατολίσθηση.

«Διασώστες βυθίστηκαν στην κυριολεξία στη λάσπη έως τις μασχάλες» εξήγησε ο Τζέι Ίνσλεϊ, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Ουάσιγκτον, ο οποίος εξήγησε ότι τα συνεργεία διάσωσης μεταφέρθηκαν στην πληγείσα περιοχή με ελικόπτερα.

Ο Πένινγκτον υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η καταστροφή εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μια διασωθείσα, η Ρόμπιν Γιάνγκμπλαντ, περιέγραψε στην εφημερίδα Seattle Times ότι ξαφνικά «ένα τείχος λάσπης (ύψους) περίπου 8 μέτρων» σάρωσε τα πάντα. «Το κύμα έσκασε πάνω μας και μας παρέσυρε, το σπίτι μας μετατράπηκε σε ένα σωρό από ξύλα. Θαφτήκαμε ζωντανοί κι έπρεπε να σκάψουμε για να βγούμε έξω», είπε.

Οι αρχές εκφράζουν αμφιβολίες για τις πιθανότητες να βρεθεί κάποιον επιζών στα χαλάσματα και στη λάσπη που έχει βάθος 5 μέτρων.

«Η κατάσταση είναι ζοφερή», είπε ο Τράβις Χοτς, ο επικεφαλής αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιφέρεια 21 της κομητείας του Σνοχόμις. «Διατηρούμε τις ελπίδες μας ότι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε ανθρώπους που ίσως είναι ζωντανοί. Αλλά να έχετε υπ’ όψιν ότι δεν έχουν βρει κανέναν ζωντανό σε αυτό το σωρό από το Σάββατο, όταν άρχιζαν οι έρευνές μας», πρόσθεσε.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.