ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΜΕ SMS ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ
777Ανάλυση στοιχείων από δορυφόρο «δείχνει» ότι το μοιραίο Boeing της Malaysia Airlines «συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, χωρίς να υπάρχει κανείς επιζών», όπως ανακοίνωσαν η αεροπορική εταιρεία και ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός, στερώντας από τους συγγενείς των επιβατών κάθε ελπίδα που έτρεφαν ότι μπορεί να έβλεπαν ξανά τους δικούς τους ανθρώπους.

«Με βαθιά λύπη πρέπει να συμπεράνουμε πέρα από κάθε λογική αμφιβολία, ότι η πτήση MH370 χάθηκε και κανείς από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε. Πρέπει τώρα να αποδεχθούμε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το αεροσκάφος συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό…» αναφέρεται στην αρχική ανακοίνωση της εταιρείας, την οποία και απέστειλε με γραπτό μήνυμα (sms) στους συγκλονισμένους συγγενείς, όπως μεταδίδει το BBC.

«Ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν να ειπωθούν από εμάς ή τον οποιονδήποτε, ώστε να απαλυνθεί ο πόνος σας. Θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε στήριξη όπως κάναμε από όταν η πτήση MH370 εξαφανίστηκε τις πρώτες ώρες της 8ης Μαρτίου, ενώ είχε ξεκινήσει από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο» πρόσθεσε η εταιρεία σε μετέπειτα ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με αναλύσεις δορυφορικών δεδομένων από Βρετανούς ειδικούς, συμπεραίνεται ότι το αεροσκάφος πέταξε πάνω από το νότιο αεροδιάδρομο και ότι η τελευταία καταγεγραμμένη θέση του ήταν στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, μακριά από πιθανά σημεία προσγείωσης, όπως δήλωσε ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός, Najib Razak, υπογραμμίζοντας:

«Το Boeing συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό χωρίς επιζώντες»

«Με βαθιά θλίψη και απογοήτευση πρέπει να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, η πτήση MH370 κατέληξε στο νότιο Ινδικό Ωκεανό».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού- που έγινε δεκτή με ουρλιαχτά απελπισίας από συγγενείς των επιβατών, ορισμένοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν λιπόθυμοι πάνω σε φορεία- φαίνεται ότι βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων από δορυφόρο και όχι σε ανεύρεση συντριμμιών.

Νωρίτερα είχαν εντοπιστεί νέα αντικείμενα στον Ινδικό Ωκεανό, ένα γκρίζο ή πράσινο, κυκλικού σχήματος και ένα πορτοκαλί ορθογώνιο, στα 1.550 μίλια νοτιοδυτικά του Περθ (της Αυστραλίας).

Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τόνι Άμποτ, το πλοίο HMAS Success προσπαθεί να ανακτήσει τα αντικείμενα, αλλά είναι πιθανό τα τελευταία να μην σχετίζονται με το αεροπλάνο.

Πηγές του SkyNews ανέφεραν ότι συγγενείς των επιβατών- στην πλειοψηφία τους Κινέζοι- θα μεταβούν με πτήσεις τσάρτερ στην Αυστραλία.

Η πτήση MH370 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, περίπου μία ώρα αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με κατεύθυνση το Πεκίνο. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάποιος που βρισκόταν στο αεροπλάνο έκλεισε τα συστήματα επικοινωνίας του. Κάποια στοιχεία που καταγράφηκαν σε στρατιωτικά ραντάρ δείχνουν ότι το Μπόνγκ έστριψε δυτικά και πέρασε εκ νέου πάνω από την χερσόνησο της Μαλαισίας, προφανώς υπό τον έλεγχο ενός ικανού πιλότου.

Αυτό τους οδήγησε να επικεντρωθούν στα ενδεχόμενα αεροπειρατείας ή δολιοφθοράς, όμως δεν απέκλειαν την πιθανότητα να υπήρξαν τεχνικά προβλήματα.

Το ασθενές σήμα που εντόπισε η βρετανική εταιρεία δορυφόρων Inmarsat έδειξε επίσης ότι το αεροπλάνο πετούσε για περίπου έξι ώρες, όμως οι αρχικές αναλύσεις δεν μπόρεσαν παρά να τοποθετήσουν το τελικό του σήμα σε έναν από τους δύο άξονες, τον βόρειο και τον νότιο, όπου διεξάγονταν οι έρευνες τις τελευταίες ημέρες. Ο πρωθυπουργός Ράζακ σημείωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει την ανάλυση των στοιχείων

Στο μεταξύ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ζητεί από τη Μαλαισία να του δώσει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που διαθέτει για το Μπόινγκ, μετά την ανακοίνωση του Μαλαισιανού πρωθυπουργού.

«Η Κίνα έχει ήδη ενημερωθεί από τη Μαλαισία για την ανακοίνωση και της δίνουμε μεγάλη προσοχή», αναφέρει η ανακοίνωση το υπουργείου. «Η Κίνα έχει ήδη ζητήσει από τη Μαλαισία να της προσφέρει επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό», επισημαίνει η ανακοίνωση, ενώ προσθέτει ότι το Πεκίνο ελπίζει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους.

Η δήλωση του Μαλαισιανού πρωθυπουργού

«Απόψε ενημερώθηκα από εκπροσώπους του τομέα διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Βρετανίας (AAIB) ότι η Inmarsat, η βρετανική εταιρεία που παρείχε τα στοιχεία από τον δορυφόρο που έδειξαν τον βόρειο και νότιο αεροδιάδρομο, προχώρησε σε περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων.

Χρησιμοποιώντας έναν τύπο ανάλυσης που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε έρευνα τέτοιου είδους, κατάφεραν να ρίξουν περισσότερο φως στην πορεία της πτήσης MH370.

Με βάση τη νέα τους ανάλυση, η Inmarsat και η AAIB συμπέραναν ότι η MH370 πέταξε κατά μήκος του νότιου αεροδιαδρόμου και ότι η τελευταία της θέση ήταν στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, δυτικά του Περθ (της Αυστραλίας).

Αυτή είναι μια απομακρυσμένη τοποθεσία, μακριά από οποιοδήποτε πιθανό σημείο προσγείωσης. Συνεπώς με βαθιά θλίψη και απογοήτευση πρέπει να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, η πτήση MH370 κατέληξε στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Αύριο θα δώσουμε συνέντευξη τύπου με περαιτέρω λεπτομέρειες. Στο μεταξύ θελήσαμε να σας ενημερώσουμε για αυτή τη νέα εξέλιξη με την πρώτη ευκαιρία (…)

Η Malaysia Airlines έχει ήδη μιλήσει με τις οικογένειες των επιβατών και του πληρώματος για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις. Για εκείνους, οι τελευταίες εβδομάδες ήταν σπαρακτικές: Ξέρω ότι αυτά (τα τελευταία) νέα είναι ακόμη πιο σκληρά. Καλώ τα ΜΜΕ να σεβαστούν την ιδιωτικότητά τους και να τους δώσουν το χώρο που χρειάζονται αυτή την δύσκολη στιγμή» .

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.