Για τους εταίρους η χώρα μας δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της ανυποληψίας, αλλά ο λευκός κύκνος της ανάκαμψης που βρίσκεται στην εξώπορτα των αγορών…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΗ συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο για τήρηση των δεσμεύσεων των εταίρων, αυτή τη φορά έναντι της χώρας μας, και κυρίως για την ελάφρυνση του χρέους.

Στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν κρύβουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα ευρήματα της τρόικας, με σημαντικότερο το πρωτοφανές σε μέγεθος πρωτογενές πλεόνασμα. Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς έλαβε τα εύσημα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Όταν πριν από περίπου δύο μήνες είχαν διαρρεύσει οι πρώτες πληροφορίες για μεγάλο πλεόνασμα, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εμφανίστηκαν από κουμπωμένοι έως επιφυλακτικοί. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς μια χώρα με έλλειμμα 15% του ΑΕΠ το 2009 το φέρνει στη ζώνη του 2% το 2013 μαζί με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και χωρίς το χρέος εμφανίζει τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Αλλαγή σελίδας…

Έπειτα από τους επιτόπιους ελέγχους των εκπροσώπων των δανειστών, οι αμφιβολίες αυτές δεν υφίστανται πλέον. Οι εταίροι γνωρίζουν τώρα το ακριβές ποσό του πλεονάσματος, όμως δεν το ανακοινώνουν διότι απλούστατα πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που δίνει αυτή την αρμοδιότητα στη Εurostat. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις ενθουσιώδεις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ο οποίος όταν ερωτήθηκε εάν οι Βρυξέλλες εγκρίνουν το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απάντησε: «Η αποστολή της τρόικας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 2013 η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και ως τμήμα αυτής της απόφασης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους και σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εξαγγελία Σαμαρά».

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Ρεν ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», όπως και η πρόβλεψή του για επενδυτικό μπαμ στη χώρα μας, καθώς και η προτροπή του Φινλανδού αξιωματούχου προς την ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή αυτή συγκυρία, ολοκληρώνοντας το συντομότερο δυνατό τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι εξελίξεις επιταχύνονται. Με εισήγηση της Κομισιόν, μέσα στις επόμενες ημέρες, η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης θα προετοιμάσει την απόφαση που θα ληφθεί την 1η Απριλίου στο άτυπο Εurogroup στην Αθήνα για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα μας να εκπληρώσει τις δανειακές ανάγκες της τον Μάιο. Παράλληλα, ξεκινά ο σχεδιασμός των συζητήσεων για τήρηση των δεσμεύσεων των εταίρων προς τη χώρα μας, έπειτα από την επίτευξη από ελληνικής πλευράς του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήταν και η προϋπόθεση.

Στις 23 Απριλίου η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα και θεωρητικά από την επόμενη μέρα μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό και την ελάφρυνση του χρέους. Το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015 συνδέεται εκ των πραγμάτων με την ελάφρυνση του χρέους.

Εφικτός στόχος

Ο Αντ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας και θα επιχειρήσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες μέσω των αγορών, βγαίνοντας δοκιμαστικά το 2014 και πλήρως από το 2015. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα τα επιτόκια αποκλιμακώνονται θεαματικά, εξέλιξη που οφείλεται στη σαφέστατη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και στη δυναμική που έχει δημιουργηθεί διεθνώς για τη χώρα.

Ωστόσο, μία απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυναμική αυτή υπέρ της χώρας, διότι το ύψος του χρέους που σήμερα δεν θεωρείται βιώσιμο λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τις επενδύσεις, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι επενδυτές, και κυρίως οι Ευρωπαίοι, δεν έχουν ακόμη την πλήρη βεβαιότητα ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης.

Τα χαμόγελα του Βερολίνου θα γίνουν μήνυμα στήριξης

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα έχει τη μορφή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 30 σε 50 έτη και της περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου των δανείων, δεν θα ληφθεί πριν από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Κι αυτό διότι ορισμένες κυβερνήσεις δεν επιθυμούν η νέα στήριξη της Ελλάδας να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραία κόμματα που είναι εχθρικά σε διασώσεις χωρών.

Όμως, όλα δείχνουν ότι τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα στείλουν σαφέστατο πολιτικό μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης και της χώρας. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες τοποθετούν αυτή την εξέλιξη αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Εurostat. Θα το εμφανίσουν ως τρίτο παράδειγμα επιτυχίας των προγραμμάτων προσαρμογής, μετά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, και ως την απαρχή της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν επίσης βέβαιο ότι στο Eurogroup της 5ης Μαΐου στις Βρυξέλλες θα γίνει η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο υπουργών για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Πιθανότατα, στη συνεδρίαση αυτή θα υπάρξει σαφέστατη πολιτική δέσμευση των εταίρων για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που θα γίνει μέχρι τις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου.

Νίκος Μπέλλος, στον «Τύπο της Κυριακής»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.