Τετάρτη τάξη – Γρεβενά 23  Μαρτίου 2014      

2o dhmotiko 3Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/3/2014 από την  Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  με μεγάλη επιτυχία το πείραμα του Ερατοσθένη, στο οποίο συμμετείχαν τελικά 345 σχολεία από 36 διαφορετικές χώρες όλου του κόσμου.

Οι μαθητές μας βρήκαν το μέγεθος της περιφέρεια της γης, όπως ακριβώς έκανε και ο Ερατοσθένης  το 240π.Χ. Πιο συγκεκριμένα, αφού πρώτα στερέωσαν κάθετα ένα ραβδί ύψους ενός  μέτρου, το μεσημέρι και στις 12.37μ.μ. (αφού μας ταλαιπώρησε  λίγο ένα συννεφάκι) μέτρησαν το μήκος της σκιάς που το βρήκαν 82 εκατ. και την πάνω γωνία που σχημάτιζε η σκιά με τη ράβδο που τη βρήκαν 39,5Ο.

2o dhmotiko 1

Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με το Λύκειο Αρεόπολης Λακωνίας με το οποίο συνεργαστήκαμε στο πρόγραμμα και μας είπαν ότι εκεί οι μαθητές μέτρησαν τη γωνία και τη βρήκαν 36Ο. Στη συνέχεια αφαιρέσαμε από τις  39,5Ο τις 36Ο και βρήκαμε ότι η διαφορά των δύο γωνιών είναι 3,5Ο. Κατόπιν με τη βοήθεια του google earth  υπολογίσαμε την απόσταση Γρεβενών – Αρεόπολης και τη βρήκαμε ότι είναι 397 χιλιόμετρα.

Μετά με την απλή μέθοδο των τριών υπολογίσαμε  ότι αφού στις 3,5ο αναλογεί μια απόσταση 397 χιλιομέτρων, άρα στις 360ο όλης της γης η απόσταση θα είναι (397 Χ 360): 3,5=40834,2857 χιλιόμετρα, πολύ κοντά στο πραγματική που είναι 40192 χιλιόμετρα. Με τον ίδιο τρόπο υπολογίσαμε και την περιφέρεια της γης, με βάση τον ισημερινό, όπου η γωνία της σκιάς είναι 0ο  και η απόσταση από τα Γρεβενά σύμφωνα με το google earth   είναι 4450 χιλιόμετρα. Πάλι με τη απλή μέθοδο των τριών βρήκαμε ότι η περιφέρεια της γης είναι (4450 Χ 360): 39,5= 40556,962 χιλιόμετρα, πάλι πολύ κοντά στην πραγματική απόσταση.

2o dhmotiko 2

Ήταν μια πολύ όμορφη δραστηριότητα που συνδύαζε την παρατήρηση, τη μέτρηση, τη γεωμετρία, τα μαθηματικά, τις νέες τεχνολογίες και τη συνεργασία με άλλα σχολεία και όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη δραστηριότητα, αλλά και με τον σοφό πρόγονό τους Ερατοσθένη.

Στη δραστηριότητα αυτή μας βοήθησαν και τους ευχαριστούμε πολύ, ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Γιώργος Ζιώγος, η δασκάλα των αγγλικών του σχολείου μας κ. Λουκία Καραχάλιου και ο καθηγητής φυσικής του Λυκείου Αρεόπολης κ. Αριστομένης Καρατζαφέρης.

2o dhmotiko 3

Η δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί  με την υποβολή των μετρήσεών μας, με μια τηλεδιάσκεψη μέσω  skype με το Λύκειο Αρεόπολης και  τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώνεται από το (eratosthenes.ea.gr ).

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: 2dim-greven.gre.sch.gr

Ο δάσκαλος της τάξης 

Αργύριος Καραλιόλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.