Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γιατί βλέπουμε πάντα μία πλευρά της Σελήνης

22 Μαρτίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

To ξέρατε;
selhniΜάθετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη Σελήνη, που θα σας εντυπωσιάσουν!

  • Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και το δεύτερο κατά σειρά λαμπρότητας σώμα που αντικρίζουμε στο ουράνιο στερέωμα. Είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα και έχει διάμετρο 3.476 χλμ, περίπου το ένα τέταρτο της γήινης διαμέτρου και το 1/81 της μάζας της Γης.
  • Οι θερμοκρασίες στη Σελήνη φτάνουν από 123°C την ημέρα έως -170°C τη νύχτα στον ισημερινό και κάτω από -233°C στους μόνιμα σκιασμένους πολικούς κρατήρες.
  • Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη κυμαίνεται από 356.400 χλμ έως 406.700 χλμ. Περιστρέφεται σε 27 μέρες, ακριβώς όσο διαρκεί και η τροχιακή περιφορά της Γης. Έτσι βλέπουμε πάντα την ίδια όψη της Σελήνης!
  • Όταν δημιουργήθηκε η Σελήνη, η ταχύτητα περιστροφής και η τροχιά της ήταν πολύ διαφορετική από ότι είναι τώρα. Με την πάροδο του χρόνου, το βαρυτικό πεδίο της Γης επιβράδυνε σταδιακά την περιστροφή της Σελήνης, μέχρι που η τροχιακή περίοδος και η ταχύτητα περιστροφής σταθεροποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να κοιτάζει πάντα προς τη Γη η μία πλευρά του φεγγαριού.
  • Με τα χρόνια αυτό που αλλάζει είναι η γωνιακή της ταχύτητα, ενώ η ταχύτητα περιστροφής παραμένει ίδια. Πλέον βλέπουμε ένα επιπλέον 9% της επιφάνειάς της.
  • Σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια η Γη θα κοιτάζει πάντα προς τη Σελήνη από την ίδια πλευρά, περιστρεφόμενη μόνο μία φορά ανά σεληνιακό κύκλο, ο οποίος θα διαρκεί 47 μέρες.

This entry was posted on Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2014 at 23:44 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply