Η άνοιξη είναι κατ’ εξοχήν η εποχή που εκδηλώνονται οι αλλεργίες

ALLERGIESΚαθώς ο καιρός σιγά-σιγά βελτιώνεται και η κίτρινη σκόνη εξαπλώνεται, πολλά άτομα εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης.

Η ρινική συμφόρηση, η φαγούρα στα μάτια, η καταρροή και ο βήχας μπορεί να υποδεικνύουν ένα απλό κρυολόγημα, ενώ στην πραγματικότητα οφείλονται σε αλλεργία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, βρίσκονται παντού και πυροδοτούν την αλλεργική αντίδραση.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι να προετοιμαστούμε και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

– Κρυολόγημα ή αλλεργία;

Το κρυολόγημα οφείλεται σε ιό που επηρεάζει την αναπνευστική οδό, ενώ η αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού. Εάν τα συμπτώματα εκδηλώνονται συστηματικά κάθε άνοιξη, μάλλον θα πρέπει να μπούμε σε σκέψεις για τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν αρκετό καιρό, είναι πιθανό να πρόκειται για αλλεργία. Όταν αναγνωρίσουμε την αιτία, θα μπορέσουμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα ή να λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία.

– Αναγνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στη γύρη. Ένα ελαφρύ αεράκι δυστυχώς βοηθά στην εξάπλωσή της κι έτσι βρίσκεται σχεδόν παντού.

– Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ακόμη κι αν παρουσιάζουμε αυξημένη ευαισθησία στα αλλεργιογόνα, υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε τα συμπτώματα. Πρέπει να καθαρίζουμε συστηματικά με νερό τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, ώστε να μειώσουμε την έκθεση στην σκόνη. Παράλληλα, καλό είναι να φοράμε μάσκα, ώστε να προστατεύσουμε τη μύτη όταν ασχολούμαστε με τον κήπο ή γενικότερα βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Πάντα αλλάζουμε ρούχα και πλένουμε καλά τα χέρια μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Στο εσωτερικό του σπιτιού, η υγρασία δεν πρέπει να ξεπερνά το 50%. Εάν είναι αναγκαίο, μπορούμε για το σκοπό αυτό να χρησιμοποιήσουμε αφυγραντήρα.

– Σωστή ενημέρωση

Η τεχνολογία μάς παρέχει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ιατρικές πηγές ώστε να ενημερωθούμε σωστά και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια αλλεργική αντίδραση. Μπορούμε επίσης να επισκεφθούμε αλλεργιολόγο, ο οποίος θα μας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Αν και οι εποχιακές αλλεργίες υποχωρούν όταν τελειώνει η άνοιξη, δε χρειάζεται να τις αφήνουμε να επηρεάζουν την υγεία και την καθημερινότητά μας.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.