EGKEFALOSΗ έλλειψη ύπνου είναι πιο σημαντική απ’ όσο φανταζόμαστε, καθώς μπορεί να προκαλέσει τη μόνιμη καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Neuroscience δείχνει ότι η μακρόχρονη έλλειψη ύπνου σε ποντίκια οδηγεί σε απώλεια του 25% ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου.

Εάν ισχύει το ίδιο και για τον άνθρωπο, ίσως αποδειχθεί άσκοπο να προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το χαμένο ύπνο, τονίζουν οι ερευνητές. Ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να παρασκευαστούν φάρμακα που θα προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις παρενέργειες της έλλειψης ύπνου.

Η ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μελέτησε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων στον εγκέφαλο των ποντικιών. Τα κύτταρα αυτά διατηρούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Οι λίγες ώρες ύπνου (4 με 5) για μερικές ημέρες την εβδομάδα έκαναν τα ποντίκια να χάσουν το 25% αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.