Μόνο θετικές ειδήσεις «υπόσχεται» για το εγγύς (ως τις ευρωεκλογές) μέλλον η κυβέρνηση – Πως θα μοιραστεί το πλεόνασμα και με ποιούς όρους
POIOI.Σε αγώνα δρόμου για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος θα επιδοθεί η κυβέρνηση, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και «όπλο» τη συμφωνία με την Τρόικα για τη διανομή του πλεονάσματος.

Κυβερνητικές πηγές υπόσχονται «μόνο ευχάριστες εκπλήξεις από εδώ και πέρα», υπονοώντας την «ομοβροντία» θετικών μέτρων που θα ακολουθήσει, περίπου μέχρι το Πάσχα.

Ποιοί είναι όμως αυτοί που έχουν λαμβάνειν ;

* Τα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ένστολους (με μισθό έως 1500 ευρώ). Η διανομή θα γίνει τον Μάιο. Κατά πληροφορίες η παροχή θα γίνει εφάπαξ, πιθανότατα με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2012 -δηλαδή θα ισχύσουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ ενδέχεται να τύχουν καλλίτερης αντιμετώπισης άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπολογίζεται πως ο κάθε δικαιούχος θα βάλει στην τσέπη του από 350 ως 500 ευρώ ή μεσοσταθμικά γύρω στα 450 ευρώ.

* 1 δισ.ευρω από το πρωτογενές πλέονασμα θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να φθάσει φέτος τα 2,8 δις.ευρω.

* 350 εκατ.ευρω θα καλύψουν μέρος την τρύπα που θα προκαλέσει στα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από την 1η Ιουλίου.

* 20 εκατ.ευρω θα διατεθούν σε προγράμματα ανακούφισης των αστέγων. Όμως ειδικά γι αυτή την κατηγορία συμπολιτών μας αναμένονται λίαν συντόμως και νέες εξαγγελίες.

* Αλλα 60 εκατ.ευρω για αναδρομικά δικαστικών, δηλαδή για την αύξηση των αποδοχών εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών της Θέμιδος, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων.

Οσον αφορά στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα ωφεληθούν τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι. Ωστόσο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί τόσο μέγεθος των απωλειών που θα προκαλέσει η απόφαση αυτή στα Ασφαλιστικά Ταμεία όσο και το πως αυτές θα καλυφθούν. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο από το 44% του μισθού περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9% στο 40%. Οι εισφορές των εργοδοτών μειώνονται κατά περίπου 2,9% και κατά 1% αυτές των εργαζομένων.

Πάντως όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος των παροχών θα επιστρέψει στα κρατικά ταμεία, είτε μέσω της αύξησης της κατανάλωσης -και κατά συνέπεια των έμμεσων φόρων- είτε μέσω της αύξησης του φορολογητέου εισοδήματος, είτε μέσω της αποπληρωμής μέρους των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών προς την Εφορία.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.