ΣΑΜΑΡΑΣΠάνω από 500 εκατ.ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Έλληνες, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα, έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι το μέρος της υπέρβασης του πλεονάσματος που συμφωνήθηκε με την Τρόικα να μοιραστεί θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. «Σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη και βέβαια στους ένστολους που παίρνουν κάτω από 1.500 ευρώ.

«Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας όπως προέβλεπαν μερικοί αλλά με την συμφωνία προκύπτει σημαντική ανακούφιση για τους πολίτες», τόνισε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε ότι «ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους όπως είχε προβλεφθεί από την αρχή και μάλιστα νωρίτερα».

«Αποστολή της κυβέρνησης να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε από το υπουργείο Οικονομικών και πρόσθεσε: «Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του πλεονάσματος για να ανταμοιφθούν οι θυσίες του λαού. Αυτό κάνουμε τώρα».

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιουλίου με σκοπό να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Συνολικά οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων μειώνονται κατά 3,9%. «Για κάθε 100 ευρώ οι εργοδότες θα καταβάλλουν 89 ευρώ και οι εργαζόμενοι 94. Η μείωση θα ανακουφίσει σίγουρα τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα εκταμιευθούν άμεσα κονδύλια ύψους 20 εκατ.ευρώ για την στήριξη των αστέγων και υποσχέθηκε ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και νέο πακέτο για την στήριξη των νεόπτωχων.

Κατά η διάρκεια του έτους, όπως διευκρίνισε ο κ. Σαμαράς, θα εκταμιευθεί ακόμη ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί στα 2,8 δισ.ευρώ.

«Όχι μόνο δεν χρειάζονται, ούτε πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, αλλά ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημενα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα ολοκληρώνεται μια μεγάλη περίοδος δοκιμασιών, τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δημιουργεί ελπίδα.

Αναφερόμενος στα διαρθρωτικά, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγω για αναπτυξιακές αλλαγές που απελευθερώνουν την οικονομία και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. «Είναι αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό, τώρα η καθυστέρηση της χώρας μας ξεπερνιέται. Η προσπάθεια συνεχίζεται, θα γίνουμε μία νέα Ελλάδα, γίνεται σήμερα ένα νέο ξεκίνημα με ελπίδα γιατί τα αποτελέσματα γίνονται χειροπιαστά για τους πολίτες. Τα φτερά δεν μας τα κολλάει κανείς στους ώμους μας, βγαίνουν από την ψυχή μας», σημείωσε.

Κάνοντας αναφορά στους επικριτές εντός και εκτός Ελλάδας ο κ. Σαμαρας επισήμανε: «Οι μακρές διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται με επιτυχία. Όταν  άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας η κυβέρνηση έκανε την αποστολή της να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη και τώρα να βγάλει την χώρα από την κρίση. Είχαμε υποσχεθεί να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα για να μην εξαρτάται η χώρα από δάνεια και το καταφέραμε, είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος του πλεονάσματος και το κάνουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από την πλευρά του ανέφερε: «Τελειώσαμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Το απόγευμα θα υπάρξει το staff level agreement . Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την αμέριστη συμπαράστασή του όλους τους μήνες της δύσκολης διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το διάστημα βελτιώσαμε την οικονομία και πετύχαμε αρκετά θέματα». Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τους υπουργούς που έκαναν μαζί μία δύσκολη διαπραγμάτευση και τους συνεργάτες του στο υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε:

Κομισιόν: Συμφωνήσαμε με την Αθήνα

«Έχουμε συμφωνήσει στις πολιτικές του προγράμματος και αναμένουμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην ημέρα» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων επί της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Ο Σάϊμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις ήταν χρονοβόρες γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα και πολύπλοκα. Το σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επισήμανε.

Τι προηγήθηκε

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», έλεγε το μεσημέρι της Τρίτης κυβερνητικό στέλεχος απαντώντας στο ερώτημα αν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα τείνουν να ολοκληρωθούν. «Η συμφωνία σχεδόν έκλεισε», έλεγε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος από το πρωθυπουργικό επιτελείο χωρίς ωστόσο να αποδεσμεύει οποιαδήποτε λεπτομέρεια. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απομένουν κάποιες τελευταίες «πινελιές».

«Πρακτικά η συμφωνία έχει κλείσει», έλεγε κοινοτική διπλωματική πηγή. Ο ίδιος παράγοντας υπογράμμισε ότι σήμερα το απόγευμα ή το βράδυ θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τους εταίρους και δανειστές της χώρας στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετέβη νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και να διευθετηθούν τα τελευταία ζητήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο κ. Στουρνάρας παρίσταται στο γεύμα που παραθέτει ο Αντώνης Σαμαράς στον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα.

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την ομάδα Τόμσεν να ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα, από το πρωί ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων όλων των υπουργείων που έχουν εκκρεμότητες και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.

Χαρακτηριστικά, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε πριν από λίγο, ότι τα «εργασιακά είναι σχεδόν κλεισμένα», επισημαίνοντας, πάντως, ότι δεν ήταν δυνατό να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Πόσω μάλλον, πρόσθεσε, που κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στην ενίσχυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό, να προβλέπεται στο τελικό κείμενο της αναθεωρημένης συμφωνίας, εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος του νέου συστήματος. Όσον αφορά στις τριετίες, ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι θα είναι μειωμένες κατά 50% για τους ανειδίκευτους μακροχρόνια ανέργους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, για ύπαρξη συμφωνίας, κινούνται αυτήν την ώρα και κοινοτικοί διπλωματικοί παράγοντες.

Η πληροφορία ότι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών συμφωνήθηκε ότι θα διανεμηθούν 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

πρώτο θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.