ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣΣυμπληρώνεται σιγά-σιγά το «παζλ» για το οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως αποκαλύφθηκε στη δίκη Παπαγεωργόπουλου, προϊστάμενος της Θ’ΔΟΥ Θεσσαλονίκης στη οποία υπάγεται ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν εφοριακός, ο οποίος πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκε σε ισόβια για την υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις «μαϊμού».

Η συγκεκριμένη ΔΟΥ ήταν αρμόδια για την είσπραξη των φόρων από τις παρακρατούμενες εισφορές των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης, πράγμα όμως που δεν γινόταν επί χρόνια. Σε εξέλιξη είναι δικαστική έρευνα για πιθανές ευθύνες υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.

Την αποκάλυψη για τον ισοβίτη εφοριακό επιβεβαίωσε κατά την εξέτασή της η οικονομική επιθεωρήτρια Μαίρη Θεοδωροπούλου, η οποία ήταν ελεγκτής της Θ’ ΔΟΥ και συμμετείχε στον φορολογικό έλεγχο του δήμου, όταν αποκαλύφθηκε το οικονομικό σκάνδαλο. Σχετική ερώτηση προς την μάρτυρα υπέβαλε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου πρώην διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας Θωμά Γκόλα.

Όπως ανέφερε η επιθεωρήτρια, ο συγκεκριμένος εφοριακός, ο οποίος πέρα από την προ ημερών καταδίκη του σε ισόβια μετράει κι άλλες καταδίκες για την υπόθεση των παράνομων επιστροφών και ήδη κρατείται στις φυλακές, ήταν επικεφαλής της Θ’ ΔΟΥ κατά τα οικονομικά έτη 1999 και 2000. Η ίδια πάντως πρόσθεσε ότι δεν διαπίστωσε ο άλλοτε συνάδελφός της να έχει σχέσεις με τον πρώην διαχειριστή του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη, ούτε άκουσε κάτι ανάλογο από άλλους συναδέλφους της στην Εφορία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τη πρώτη μέρα κατάθεσής της η μάρτυρας είχε επισημάνει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν ελέγχθηκε ποτέ κατά το παρελθόν κι ότι η μη καταβολή των φόρων αφορά την περίοδο από το 1999 και μετά.

Η ίδια προσδιόρισε σε περίπου 7 εκατ. ευρώ το ποσό της οφειλής του δήμου Θεσσαλονίκης προς την Εφορία (για το διάστημα 1993-2008), σύμφωνα με τον προσωρινό έλεγχο (για φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ελευθερίων και εμπορικών επιχειρήσεων).

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία οι τόνοι ανέβηκαν , με τον Παναγιώτη Σαξώνη να αντιδρά όταν η υπεράσπιση των συγκατηγορουμένων του εμφάνισαν ως προερχόμενα από τον πρώην ταμία τρία νοθευμένα παραστατικά πληρωμής της Εφορίας, της περιόδου προ του 1999. Η υπεράσπιση του Σαξώνη ισχυρίστηκε ότι τα συγκεκριμένα πλαστά κατασκευάστηκαν από κάποιους προκειμένου να ενοχοποιηθεί ο ίδιος ότι δρούσε πριν την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Μάλιστα, το ύφος στις απαντήσεις του Σαξώνη προκάλεσε κάποια στιγμή την παρέμβαση μέλους του δικαστηρίου που απευθυνόμενο προς τον διευθύνοντα τη διαδικασία, παρατήρησε: «Θα μας δείρει σε λίγο ο κατηγορούμενος». Ο πρώην ταμίας απάντησε ευθέως στη σύνεδρο, λέγοντας τα εξής: «Μου επιτίθεστε συνεχώς. Επειδή έχω παραδεχθεί τι έχω κάνει; Επειδή δεν μιλάει κανείς άλλος;»

Λίγο αργότερα, ο Παναγιώτης Σαξώνης -ο οποίο όπως ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη- επεσήμανε ότι το 10% που αναλογούσε στον ίδιο από την υπεξαίρεση «έχει ήδη φαγωθεί», ενώ αναφέρθηκε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Το σπίτι αυτό που μένω το βγάλανε τέσσερις φορές σε πλειστηριασμό για 72 χιλιάδες ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την μεθεπόμενη Δευτέρα (24/3).

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.