Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 13 Μαρτίου στην Ελλάδα και τον κόσμο – Αρχείο ΕΡΤ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ483
αναλαμβάνει καθήκοντα ο πάπας Ευτύχιος Γ. Στο αξίωμα παραμένει μέχρι για εννέα χρόνια.
874
τα οστά του Αγίου Νικηφόρου, συγγραφέα και Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, θάβονται στην Εκκλησία των Αποστόλων, στην Κωνσταντινούπολη.
1138
ο καρδινάλιος Γρηγόριος χρίζεται αντιπάπας με το όνομα Βίκτωρ Δ , διαδεχόμενος τον Ανάκλειτο Β. Στο αξίωμα παρέμεινε μόλις δύο μήνες.
1489
αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.
1846
οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στο Μεξικό.
1848
εξέγερση των κατοίκων της Βιέννης τρέπει σε φυγή τον ως τότε πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών Μέτερνιχ, που το σκάει στην Αγγλία.
1854
διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μπιλιάρδου στο Μάλκομ Χολ της Νέας Υόρκης.
1880
στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου.
1881
μία βόμβα σκοτώνει τον τσάρο Αλέξανδρο Β, σε ηλικία 63 ετών, στα χειμερινά ανάκτορα. Έναν ακριβώς χρόνο πριν είχε γλιτώσει από ανάλογη απόπειρα, όταν έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στην τραπεζαρία του ίδιου ανακτόρου στην Αγία Πετρούπολη. Είναι αυτός, που έδωσε τέλος στον Κριμαϊκό Πόλεμο και κατάργησε τη δουλεία.
1912
ιδρύεται ο πρόδρομος της σημερινής βρετανικής αεροπορίας (RAF), η Royal Flying Corps (RFC).
1922
η Άγκυρα δεν δέχεται το σχέδιο της ανακωχής, πριν η Ελλάδα εκκενώσει τη Σμύρνη και τη Θράκη.
1923
γεννιέται ο Δημήτριος Ιωαννίδης, Έλληνας στρατιωτικός, από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. (Θαν. 16/8/2010)
1925
στο Τενεσί των ΗΠΑ, απαγορεύεται δια νόμου να διδάσκεται η δαρβινική θεωρία της Εξέλιξης.
1927
γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Χέρμπερτ Ρος. Μεταξύ άλλων έχει σκηνοθετήσει και την επιτυχία “Ανθισμένες Μανόλιες”.
1929
συλλαμβάνονται οι ληστές των κειμηλίων της μονής Αγίας Λαύρας.
1930
ο Γάλλος αεροπόρος Ζαν Μερμόζ αρχίζει να εκτελεί τακτικά δρομολόγια μεταφοράς ταχυδρομείου από το Παρίσι στη Βραζιλία.
1931
η ΔΟΕ, με πρόεδρο τον κόμη Ενρί Μπεγιέ Λατούρ του Βελγίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πιερ ντε Κουμπερτέν αποφασίζει να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο με σκοπό την επανασύνδεση της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο έπειτα από τον A Παγκόσμιο Πόλεμο.
1933
οι τράπεζες στις ΗΠΑ ανοίγουν ξανά, μετά το κλείσιμο που είχε επιβληθεί με προεδρική εντολή.
1938
πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών ο Νικολάι Ιβάνοβιτς Μπουκάριν, Σοβιετικός πολιτικός και διανοούμενος. Το 1906 συντάχθηκε με τους Μποσελβίκους και πέντε χρόνια αργότερα εξορίστηκε από τη Ρωσία.
1942
νέα δελτία ψωμιού εκδίδονται στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.
1943
γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα στη Β. Αφρική παραδίδονται στις Συμμαχικές Δυνάμεις.
1944
το Λονδίνο απαγορεύει τα ταξίδια μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας, μετά την άρνηση της ιρλανδικής κυβέρνησης να εξορίσει διπλωμάτες του Άξονα, που βρίσκονται εντός των συνόρων της.
1951
ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα κατατοπιστεί για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το Κυπριακό.
1952
σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κόρινθο.
1953
η Κίνα προσκαλεί το Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ να επισκεφθεί το Πεκίνο.
1957
το FBI συλλαμβάνει τον Τζίμι Χόφα πρόεδρο του συνδικάτου των εργατών, και τον κατηγορεί για δωροδοκία.
1964
στη Γαλλία, ο στρατηγός Ντε Γκολ συναντά τον Πρόεδρο της Αλγερίας Αχμέντ Μπεν Μπελά.
1969
στην Ελλάδα αναθεωρούνται οι αποφάσεις των εκτάκτων στρατοδικείων από την 21η Απριλίου και μετά.
1976
η Ευρώπη “δημιουργεί” το πρώτο (λογιστικό) νόμισμά της. Ονομάζεται ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα), δεν κυκλοφορεί στη φυσική του μορφή, αλλά αποτελεί τον πρόδρομο το Ευρώ.
1978
καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.
1979
η Επιτροπή Ελέγχου Πυρηνικών Εγκαταστάσεων των ΗΠΑ δίνει εντολή να διακόψουν τη λειτουργία τους πέντε πυρηνικά εργοστάσια.
1981
στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου B από τον Τούρκο “γκρίζο λύκο” Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.
1991
στην Κράινα, στο δημοψήφισμα, που έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την Κροατία, το 90% των Σέρβων ψηφίζει υπέρ της προσάρτησης στη Σερβία και της διαφύλαξης της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας.
1992
για πρώτη φορά τρεις αστροναύτες περπατούν συγχρόνως στο φεγγάρι, με σκοπό την επιδιόρθωση του διαστημόπλοιου Intelsat-6 από το αμερικανικό σκάφος Endeavour. Η βόλτα τους διαρκεί 8 ώρες και 29 λεπτά.
1996
την αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
1996
πεθαίνει ο Κριστόφ Κισλόφσκι, πολωνός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Μπλε, άσπρη και κόκκινη ταινία») [γεν. 27/6/1941]
1997
στη Ρωσία, η Βουλή απαγορεύει οριστικά την επιστροφή των έργων τέχνης, που κατέσχεσε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ο Κόκκινος Στρατός στη Γερμανία.
1997
στο Φοίνιξ της Αριζόνα εκατοντάδες άτομα βλέπουν μια σειρά από περίεργα φαινόμενα με φώτα και σχήματα στο ουρανό. Η αεροπορία των ΗΠΑ έδωσε κάποιες εξηγήσεις που δεν θεωρήθηκαν πειστικές.

onalert

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, σε ένα μοναδικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.