Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 12 Μαρτίου τον 20 αιώνα στην Ελλάδα και τον Κόσμο- Αρχείο ΕΡΤ

ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΦΟΥΛΑΜ515
ολοκληρώνεται η κατασκευή του Ναού της Ιερουσαλήμ.
604
πεθαίνει ο πάπας Γρηγόριος Α.
1507
πεθαίνει ο Καρδινάλιος και στρατιωτικός Καίσαρας Βοργίας, γιος του πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ και αδερφός της Λουκρητίας Βοργίας.
1572
o εθνικός ποιητής της Πορτογαλίας Λουίς Βαζ Καμόενς δημοσιεύει το περίφημο επικό ποίημά του Ος Λουζιάδας, που σημαίνει Οι Λουζιτανοί, δηλαδή οι Πορτογάλοι.

1792
η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Ο αξιωματικός της Λάμπρος Κατσώνης διακηρύσσει, πως μόνο με τις δικές τους δυνάμεις θα κατακτήσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους.
1854
η Βρετανία και η Γαλλία συμμαχούν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον της Ρωσίας στον Κριμαϊκό Πόλεμο.

1881
γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ, που αποκλήθηκε Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων). Ιδρυτής του σύγχρονου κοσμικού κράτους της Τουρκίας, καθιέρωσε το λατινικό αλφάβητο και κατάργησε το φέσι και τον φερετζέ. Πέθανε το 1938.
1889
η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια.
1909
όχλος χιλιάδων Οθωμανών επιτίθεται κατά του Έλληνα προξένου στις Σέρρες, του γραμματέα του και του διευθυντή των μονοπωλίων.
1911
στη Νέα Υόρκη, ο δρ. Φλέτσερ, εταίρος του Ινστιτούτου Ροκφέλερ, ανακαλύπτει την αιτία της παιδικής παράλυσης.
1911
συλλαλητήρια για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Γεώργιος Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση.
1912
γεννιέται ο Καναδός ποιητής Ίρβινγκ Λέϊτον.
1913
η Καμπέρα γίνεται πρωτεύουσα της Αυστραλίας.
1914
πεθαίνει ο Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, στον οποίο οφείλουμε το εναλλασσόμενο ρεύμα. (Γεν. 6/10/1846)
1921
γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, Άλμπερτ Γκόρντον Μακ Ρέι.
1921
ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.
1922
γεννιέται ο Αμερικανός μπίτνικ συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, γνωστότερος για το έργο του On the Road. Πέθανε το 1967.
1923
ο εφευρέτης Λι ντε Φόρεστ παρουσιάζει το πρώτο φιλμ, που μπορεί να ενσωματώσει ήχο.
1925
πεθαίνει ο ηγέτης των Κινέζων επαναστατών, Σουν Γιατ Σεν. Γνωστός ως ο “πατέρας της σύγχρονης Κίνας”. Ο Σεν υπήρξε ιδρυτής του Κουομιντάνγκ, του Εθνικιστικού Κόμματος της Κίνας και πρώτος προσωρινός ηγέτης της Δημοκρατίας της Κίνας (1911 – 1912).
1928
στην Καλιφόρνια καταρρέει το φράγμα του St. Francis παρασύροντας στο θάνατο σχεδόν 400 ανθρώπους.
1929
η Όπελ AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία, αγοράζεται από την Τζένεραλ Μότορς Κορπορέισον των ΗΠΑ, έναντι 120 εκατομμυρίων μάρκων.
1930
στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά την μοναχική του πορεία διαμαρτυρίας των 300 μιλίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας της επιβολής του μονοπωλίου στην παραγωγή αλατιού από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.
1933
ο Χίντενμπουργκ καταργεί τη σημαία της Γερμανικής Δημοκρατίας και δίνει εντολή να αναρτηθούν πλάι-πλάι η σβάστικα και η αυτοκρατορική σημαία.
1937
πεθαίνει ο Γάλλος μουσικός και συνθέτης, Τσαρλς Μαρί Γουάιντερ, γνωστός για τη σύνθεση της “Τοκάτα” από την πέμπτη του συμφωνία για εκκλησιαστικό όργανο, που ακούγεται συνήθως στο τέλος της γαμήλιας τελετής.
1938
γίνεται η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αθλητικού γεγονότος από το BBC. Πρόκειται για τον αγώνα ανάμεσα στο Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη.
1938
γεννιέται ο Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος.
1940
η Φιλανδία υπογράφει συνθήκη ειρήνης με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία προβλέπει άμεση παραχώρηση της φιλανδικής περιοχής Καρέλια στην ΕΣΣΔ.
1942
ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούσβελτ διατάσσει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακ Άρθουρ να εγκαταλείψει τις Φιλιππίνες, επειδή οι Ιάπωνες έχουν συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή.
1945
πεθαίνει η Αν Φρανκ, εβραιοπούλα που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της. (Γεν. 12/6/1929). (ΦΩΤΟ)
1946
γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, τιμημένη με Όσκαρ ερμηνείας, Λάιζα Μινέλι, κόρη του σκηνοθέτη Βίνσεντ Μινέλι και της ηθοποιού Τζούντι Γκάρλαντ, αμφότεροι τιμημένοι με Όσκαρ.
1947
ανακοινώνεται το Δόγμα Τρούμαν, που θα θεωρηθεί ο καταλύτης στη προσπάθεια ανάσχεσης του Κομμουνισμού. Το τελευταίο ίσχυσε και στην Ελλάδα και αποτέλεσε την πρώτη τρανή απόδειξη, ότι οι Αμερικανοί διαδέχονται τους Βρετανούς στην προσπάθεια για την κυριαρχία στον πλανήτη.
1950
οι Πλαστήρας, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Τσουδερός πληροφορούν τον βασιλιά για την απόφασή τους να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση.
1951
κάνει το ντεμπούτο του στις εφημερίδες των ΗΠΑ, το κόμικ, “Ο Ντένις, ο τρομερός”.
1953
γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Καρλ Χίγιασεν, γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα.
1953
γεννιέται ο «θρυλικός» πορνοστάρ Ρον Τζέρεμι.
1955
πεθαίνει ο Αμερικανός σαξοφωνίστας της Τζαζ, Τσάρλι Πάρκερ.
1957
γεννιέται ο Αμερικανός μπασίστας, ιδρυτής και βασικός στιχουργός του συγκροτήματος των Iron Maiden, Στιβ Χάρις.
1961
ελληνοτουρκική διάσκεψη δημοσιογράφων αρχίζει στη Ρόδο.
1968
το σάουντρακ της ταινίας, “The Graduate”, με τον τίτλο, “Mrs Robinson” κερδίζει το βραβείο Γκράμυ για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς.
1969
ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ και η Λίντα Ίστμαν, ενώνονται με τα δεσμά του γάμου.
1970
συναντώνται τελικά, μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών, οι ηγέτες των δύο Γερμανιών, ο καγκελάριος Βίλι Μπραντ και ο πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας Βίλι Στοφ.
1971
το τουρκικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εκτοπίζεται από στρατιωτικούς, που υπόσχονται να αποτρέψουν την εμφύλια σύγκρουση.
1973
η Βρετανία και η Κίνα συμφωνούν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.
1976
γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Παναγιώτης Μπαχράμης που σκοτώθηκε το 2010.
1979
η Ελληνική Αστυνομία αρχίζει να εφαρμόζει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, στρατολογώντας 154 γυναίκες και αποκτώντας καινούργια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
1983
η Τζέιν Τόρβιλ και ο Κρίστοφερ Ντιν, γνωστοί ως οι “Τζίντζερ Ρότζερς και ο Φρεντ Αστέρ” του καλλιτεχνικού πατινάζ κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ελσίνκι, λαμβάνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών για το καλλιτεχνικό μέρος.
1985
γεννιέται ο Ούγγρος βιολονίστας, Ευγένιος Ορμαντί.
1987
το μιούζικαλ “Οι Άθλιοι” κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.
1988
γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Κώστας Μήτρογλου.
1989
η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.
1990
το Ανώτατο Σοβιέτ της Λιθουανίας ανακηρύσσει τη χώρα ανεξάρτητο κράτος.
1991
η αλβανική κυβέρνηση δίνει χάρη σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.
1992
πεθαίνει στις ΗΠΑ ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πίτερ Μπρουκς.
1993
το Μεσατζέρο κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ, νικώντας τη Μεξίκονο Πάρμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην τρίτη θέση και στην τέταρτη η Μαές Πιλς.
1994
η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί τις πρώτες της γυναίκες ιερείς.
1995
ο προπονητής του Πανηλειακού, Αντώνης Γεωργιάδης, τραυματίζεται σοβαρά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και παραμένει για δυο μήνες στην εντατική.
1996
στην Αυστρία, ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής και πάλι τον καγκελάριο Φραντς Βρανίτσκι.
1997
στην Ιαπωνία, 21 εργάτες μολύνονται από ραδιενέργεια, στην πυρκαγιά και έκρηξη, που σημειώνεται σε εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων κοντά στο Τόκιο.
1998
πεθαίνει η Αμερικανίδα καλλιτέχνης και αγγειοπλάστρια, Μπεατρίς Γουντ, η οποία θεωρείται “Μητέρα του Ντανταϊσμού”.
1999
η Τσέχικη Δημοκρρατία, η Ουγγαρία και Πολωνία προσχωρούν στο ΝΑΤΟ.
2000
η ομάδα πόλο γυναικών της Γλυφάδας κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών νικώντας την Σκιφ Μόσχας 7-5 και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα γυναικών που αποκτά αυτό τον τίτλο.
2001
πεθαίνει ο Ρόμπερτ Λούντλουμ, συγγραφέας μυθιστορημάτων κατασκοπείας. Κυκλοφορούν περισσότερα από 210 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες.
2002
πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.
2003
πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος, Χάουαρντ Φαστ.
2003
Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ντίντιτς.
2005
πεθαίνει ο Σταύρος Κουγιουμτζής, συνθέτης. (Να ‘τανε το ’21…, Μην μου θυμώνεις μάτια μου, Το σακάκι μου κι αν στάζει) (Γεν. 1932)
2011
μετά το χτύπημα από το τσουνάμι αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εκρήγνηται.
Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 12 Μαρτίου τον 20 αιώνα στην Ελλάδα και τον Κόσμο- Αρχείο ΕΡΤ:

onalert

Αρχείο ΟΠΑΠ TV:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.