Ομιλία του βουλευτή στην Ολομέλεια της βουλής και κατάθεση προτάσεων τροπολογίας…

KOCAXEILHS  ΒΟΥΛΗ

Κατά τη διαδικασία της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κυρίου Νικολάου Δένδια με τίτλο «Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» τοποθετήθηκε με ομιλία του ο βουλευτής της ΠΕ Γρεβενών κύριος Τιμολέοντας Κοψαχείλης.

Κατά την ομιλία του ο κύριος βουλευτής αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδεται από την κυβέρνηση στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, την επιτυχημένη μέχρι στιγμής δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση του εγκλήματος, επισημαίνοντας τα θετικά που αναμένεται να προστεθούν από αυτή τη νομοθετική προσπάθεια της κυβερνήσεως στην οργανωτική και λειτουργική αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και των άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα ο κύριος βουλευτής ανέφερε ότι η απλοποίηση της οργανωτικής δομής των υπηρεσιών του υπηρεσιών του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη θα επιφέρουν πολλαπλά οφέλη με πιο σημαντικά την απεμπλοκή προσωπικού από επιτελικές θέσεις, την εξοικονόμηση πόρων, τη διάθεση μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού στην επιχειρησιακή δράση. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας για την περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων των πολιτών, του οποίου η αρμοδιότητα διευρύνεται για τον έλεγχο συμπεριφορών  που έχουν ρατσιστικά κίνητρα. Καθώς επίσης και στη δημιουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης  και Ασύλου, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την καλλίτερη αξιοποίηση των πόρων του. Επισημάνθηκαν επίσης οι θετικές αλλαγές που επέρχονται στη λειτουργία των παραγωγικών σχολών, έχοντας ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του επαγγελματισμού των στελεχών, που επιτυγχάνεται μέσω συνεργασιών με ΑΕΙ για την παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τη διενέργεια μελετών, ερευνών, διαλέξεων κλπ από τους φοιτητές των σχολών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από τις αλλαγές αυτές ειπώθηκε ότι θα προκύψουν συνολικά 43% λιγότερες δομές στην Ελληνική Αστυνομία 30% λιγότερες δομές στο Πυροσβεστικό Σώμα 34% λιγότερες δομές στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Καθώς επίσης, αυτές υπηρεσίες ενισχύθηκαν επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης με πλήθος νέων οχημάτων, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Τσουκαλά περί αδράνειας της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι έχουν αγοραστεί και έχουν διατεθεί 206 περιπολικά αυτοκίνητα, 217 δίκυκλα, 20 λεωφορεία κρατουμένων, όλα ολοκαίνουργα.

Ο κύριος βουλευτής έκλεισε την ομιλία του προβαίνοντας σε τέσσερεις προτάσεις τροπολογίας του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την επίλυση ορισμένων δίκαιων αιτημάτων των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, των κυνηγετικών συλλόγων και για την αντιμετώπιση αδικιών απέναντι άτομα με αναπηρία εν ενεργεία αστυνομικούς, καθώς η άποψη του κυρίου βουλευτή είναι ότι η στάση της κοινωνίας μας απέναντι σε αυτά τα άτομα αποδεικνύει και την ποιότητα του πολιτισμού μας.

Προτάθηκε να συμπεριληφθούν οι παρακάτω διατάξεις:

1. Οι εν ενεργεία αστυνομικοί που έχουν τραυματιστεί και έχουν μόνιμη ολική αναπηρία, χαρακτηρισμένοι ως Α.με.Α, είτε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας είτε εξαιτίας αυτής, είτε και σε κάθε άλλη περίπτωση και υπηρετούν σε θέση γραφείου να έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται σε ποσοστό 5% επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε εκείνες τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν κατά το νόμο τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα. Επισημάνθηκε ότι παρόμοια διάταξη ισχύει για την εισαγωγή των φοιτητών στα ΑΕΙ της χώρας.

Για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης ζητήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα:

2. Για όσους είναι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικά για όσους κατέχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών να έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο μόνιμο προσωπικό της πυροσβεστικής και κατόπιν αξιολόγησης η εισαγωγής τους στις σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος

3. Να εξεταστεί η δυνατότητα απορρόφησης των επιλαχόντων των διαγωνισμών για την είσοδο στο πυροσβεστικό σώμα μέσω της παράτασης της ισχύος των σχετικών πινάκων επιτυχόντων μέχρι και το 2016.

Για τους κυνηγούς προτάθηκε:

4. Όσοι πολίτες κάτοχοι κυνηγετικών όπλων δεν τα δήλωσαν εμπροθέσμως, να τους δοθεί μια εξάμηνη παράταση και με χαμηλό κόστος για να δηλωθούν.

Ολοκληρώνοντας, ο κύριος βουλευτή εξέφρασε την πεποίθησή του πως αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της νέας αντίληψης που κομίζεται από την παράταξή μας για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος και δημόσιες υπηρεσίες πιο φιλικές και πιο χρήσιμες για την κοινωνία και την οικονομία, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Υπουργό κύριο Νικόλαο Δένδια και σε όλη την ηγεσία καθώς και στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κύριο Βλαχογιάννη Ηλία για την ακούραστη προσπάθειά τους να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.