Πώς θα γίνει η διαδικασία, τι θα κάνουν οι υπάλληλοι – Αιτήματα από 292 φορείς

4.800 θέσεις για διαθεσίμους στους δήμους

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας 3.500 – 4.000 υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το τέλος Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία της ενδοδημοτικής κινητικότητας, με δεδομένο ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων.

Πάντως, μόλις την περασμένη Πέμπτη έληξε η προθεσμία υποβολής αιτημάτων προς το υπουργείο Εσωτερικών από δήμους, νομικά τους πρόσωπα και από περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο της «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας» για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών τους σε προσωπικό.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, 292 φορείς (ορισμένοι από τους 325 δήμους, περιφέρειες και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών) απέστειλαν 4.794 αιτήματα, με τα οποία προσδιορίζουν τον αριθμό υπαλλήλων κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα που ζητούν. Τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Εσωτερικών το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ αναμένεται, με σιωπηρή παράταση, να γίνουν δεκτά και άλλα αιτήματα ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Για την κυβέρνηση ο αριθμός των αιτημάτων αποτελεί δείγμα ότι η κινητικότητα – στην οποία σε αυτή τη φάση προσδίδει εθελοντικό χαρακτήρα – προχωρεί απρόσκοπτα. Μετέωρο παραμένει βέβαια το πώς θα «κουμπώσουν» τα αιτήματα των δήμων με την εκδήλωση ενδιαφέροντος υπαλλήλων να μετακινηθούν.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιταχύνει μάλιστα τις διαδικασίες, καθώς η κινητικότητα σε δήμους και περιφέρειες αποτελεί κυβερνητική στόχευση με… εμβληματικό χαρακτήρα. Οχι μόνο επειδή συνεχίζεται το παζάρι των αριθμών για τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, αλλά και διότι επιδιώκεται να μην υπάρχει πεδίο στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα που να μην «αγγίζει», τώρα και στο μέλλον, η λογική ενός μηχανισμού κινητικότητας εργαζομένων. Οι κυβερνητικοί μιλούν για την ορθολογική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού, ενώ οι συνδικαλιστές για την ομηρεία εργαζομένων, στον προθάλαμο απολύσεων.

«Αγκάθια» υπουργών

Πάντως, η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτημάτων από τους φορείς στο πλαίσιο της εθελοντικής αυτοδιοικητικής κινητικότητας συνέπεσε με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αναπτύχθηκε φιλολογία για αντιπαράθεση ανάμεσα στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος της εθελοντικής ενδοδημοτικής κινητικότητας.

Ενα από τα «αγκάθια» για την κυβέρνηση – αν και το κυριότερο είναι η πίεση για απολύσεις και το 2015 και για νέες διαθεσιμότητες το 2014 – είναι οι 4.000 «διαθέσιμοι» από τους ΟΤΑ. Το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πετά το μπαλάκι στο υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιο να «τρέξει» την κινητικότητα στους δήμους. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεχνά στις τοποθετήσεις του να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η διαθεσιμότητα στους ΟΤΑ ως τα τέλη Μαρτίου, για να συμπληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος ο συνολικός αριθμός των 25.000 διαθεσιμοτήτων (ήδη έχουν βγει περίπου 21.000) στο Δημόσιο.

Παράλληλα, «καθησυχάζει» την τρόικα έχοντας εναλλακτικά σχέδια. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην περίπτωση μικρότερου αριθμού «διαθεσίμων» από την τοπική αυτοδιοίκηση, π.χ. 3.000-3.500, θα συμπληρωθεί ο κατάλογος της διαθεσιμότητας με 500-1.000 εργαζομένους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα αιτήματα δήμων και άλλων φορέων, στο πλαίσιο της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, έπεσαν σαν μάννα εξ ουρανού στο υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη της επιχειρηματολογίας περί απρόσκοπτης συνέχισης της διαδικασίας.

Εκατό ζήτησε η Αθήνα

Μεταξύ των ΟΤΑ που απέστειλαν αίτημα για προσωπικό είναι και ο Δήμος Αθηναίων. Ζήτησε 100 υπαλλήλους εκ των οποίων 60 εργάτες καθαριότητας, 25 εργάτες πρασίνου, 10 υπαλλήλους για τα ΚΕΠ, 5 γιατρούς (για ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων) και εργαζομένους τεχνικών ειδικοτήτων για τα συνεργεία του δήμου (για μηχανουργικές εργασίες και για οχήματα). Οπως επεσήμανε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του δήμου κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, πρόκειται για την κάλυψη άμεσων αναγκών και δεν αγγίζουν το σύνολο των ελλείψεων στις υπηρεσίες. Σημείωσε επίσης ότι αντίστοιχος αριθμός υπαλλήλων αποχώρησε τους πρώτους μήνες του 2014 λόγω συνταξιοδότησης και επιδιώκεται να γίνει αναπλήρωση μέσω ενδοδημοτικής κινητικότητας.

Επίσης, δήμοι της περιφέρειας προχώρησαν σε υποβολή αιτήματος στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Δήμος Μεγαλόπολης, για παράδειγμα, προέβαλε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και της παύσης προσλήψεων. Ετσι, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η απόφαση να ζητήσει να γίνει μετάταξη/μεταφορά στον δήμο (φορέας υποδοχής) αναγκαίου προσωπικού συνολικά τεσσάρων υπαλλήλων: ενός από τον κλάδο ΔΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, ενός από τον κλάδο ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Εργου, ενός από τον κλάδο ΔΕ Υδραυλικών και ενός από τον κλάδο ΠΕ6 Τοπογράφων Μηχανικών. Παράλληλα, προκειμένου ο δήμος να υποβάλει το αίτημα, προχώρησε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2014 για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων.

Υπάρχει πάντως προβληματισμός σε επίπεδο δήμων που έχουν οικονομικά προβλήματα καθώς υπάρχει πρόβλεψη ότι στα αιτήματά τους για προσωπικό θα πρέπει να προσδιορίζονται όχι μόνο οι υπηρεσιακές ανάγκες αλλά και να βεβαιώνεται η ύπαρξη των αναγκαίων πιστώσεων.

Την ίδια ώρα με δημόσιες παρεμβάσεις τους σύλλογοι εργαζομένων σε δήμους απορρίπτουν το πρόγραμμα ενδοδημοτικής κινητικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα εξέδωσαν ψήφισμα οι σύλλογοι εργαζομένων των δήμων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που σημειώνουν ότι «η δημοσιοποίηση της διαδικασίας για τον τρόπο επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων για την εφαρμογή του “Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας”, αλλά και η νέα περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (94 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του 2014) αποδεικνύει ότι στόχος και μόνο της κυβέρνησης είναι οι απολύσεις υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Επίσης, καταγγέλλουν όσους αιρετούς «προχωρούν χωρίς κανέναν δισταγμό τη διαδικασία της δήθεν “εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας” κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης». Παράλληλα, στην Αθήνα και σε πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας συνεχίζονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας από σωματεία εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την ΠΟΕ – ΟΤΑ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής κ.ά.


Αιτήσεις εντός 10 ημερών
Μόνο για το τακτικό προσωπικό
Μετά τη συγκέντρωση των αιτιολογημένων αιτημάτων των φορέων θα εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία καθορίζονται οι φορείς από τους οποίους δύναται να προέλθει προσωπικό προς μετάταξη/μεταφορά (φορείς προέλευσης), οι φορείς στους οποίους θα μεταταχθεί/μεταφερθεί το προσωπικό (φορείς υποδοχής) και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα μεταταγεί/μεταφερθεί σε κάθε φορέα ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα.

Παράλληλα με ίδια ανακοίνωση καλούνται εντός 10 ημερών από την έκδοσή της οι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση στην οποία μεταξύ άλλων θα δηλώνουν, με σειρά προτίμησης, τους φορείς υποδοχής στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν ή να μεταφερθούν. Η επιλεγείσα σειρά προτίμησης είναι δεσμευτική για τον υπάλληλο.

Οπως επεσήμαιναν από το υπουργείο Εσωτερικών, για τις διαθέσιμες θέσεις θα υποβληθούν αιτήσεις κάλυψης από όλο το φάσμα των υπαλλήλων των δήμων. «Οποιος συμμετάσχει δεν πρόκειται να μπει ξανά σε διαδικασία διαθεσιμότητας» τόνιζαν και συμπλήρωναν: «Οποιος κάνει αίτηση και δεν γίνει η μετάταξη επιστρέφει χωρίς πρόβλημα στην οργανική του θέση». Το πρόγραμμα στους δήμους και στις περιφέρειες αφορά μόνο το τακτικό προσωπικό (μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου).

Μπίτσικα Παναγιώτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.