Οι επιβάτες με τα κλεμμένα διαβατήρια και οι πετρελαιοκηλίδες

Στην αρχή θύμιζε λίγο από σενάριο της γνωστής τηλεοπτικής σειράς Lost. Ένα αεροσκάφος εξαφανίστηκε ξαφνικά από τα ραντάρ και κανείς δεν ξέρει που είναι και κυρίως ποια είναι η τύχη των επιβαινόντων του για περισσότερες από 20 ώρες.

Η συνέχεια είχε στοιχεία τρομοκρατίας και αεροπειρατείας. Κυρίως όμως έχει αγωνία για τους συγγενείς των 239 ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο Boeing 777 της Malaysian Airlines που απογειώθηκε χωρίς πρόβλημα από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας με προορισμό το Πεκίνο, αλλά μόλις μπήκε στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Η ανακοίνωση των αρχών του Βιετνάμ πως στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της χώρας εντοπίστηκαν δυο πετρελαιοκηλίδες και καπνός, άρα ίσως εκεί να έπεσε το αεροσκάφος, προκάλεσαν συναγερμό.

Συντρίμμια δε βρέθηκαν. Κι όσο δε βρίσκονται, υπάρχει ελπίδα. Έστω και μικρή. Η αγωνία συνεχίζεται για τους επιβάτες, ανάμεσά τους και δυο βρέφη.

Αεροσκάφη από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Κίνα, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ «χτενίζουν» τη θαλάσσια περιοχή. Οι έρευνες δε σταμάτησαν ούτε τη νύχτα, ενώ οι πτήσεις θα συνεχιστούν μόλις ξημερώσει.

Τα σενάρια

Η Malaysian Airlines έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τους επιβάτες και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Από τις διασταυρώσεις προέκυψε ότι ένας Ιταλός κι ένας Αυστριακός, που υποτίθεται πως ήταν στο αεροπλάνο, στην πραγματικότητα ήταν σπίτια τους και απολύτως σώοι.

Τα διαβατήριά τους είχαν κλαπεί και κανείς δεν ξέρει ποιοι τα είχαν, γιατί ταξίδευαν και τι σκοπούς είχαν. Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι εικασίες περί αεροπειρατείας ή ακόμη και τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τα σενάρια τρομοκρατίας εξετάζουν ακόμη και Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως αποκάλυψε άνδρας των μυστικών υπηρεσιών στο CNN. Η Ουάσιγνκτον ξέρει για το θέμα με τα κλεμμένα διαβατήρια και το γεγονός πως δε μπορεί να είναι σύμπτωση η παρουσία δυο ανθρώπων με κλεμμένα διαβατήρια στην ίδια πτήση, προκαλεί ανησυχίες.

Όμως, στοιχεία που θα βεβαιώνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δεν υπάρχουν ακόμη.

Οι αρχές της Μαλαισίας ελέγχουν πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ αλλά κι από εκεί μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι περίεργο.

Δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας και ο διευθύνων σύμβουλος της Malaysian Airlines.

Έμπειρος ο πιλότος

Η μόνη πιθανότητα που αποκλείεται είναι ο καιρός. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές και δεν υπήρξε πληροφορία για το αντίθετο.

Δεν αποκλείεται όμως το ανθρώπινο λάθος, παρόλο που ο πιλότος του αεροσκάφους ήταν εμπειρότατος με 33 χρόνια προϋπηρεσία και 18.365 ώρες πτήσης.

Εξάλλου, το αεροπλάνο ήταν εφοδιασμένο με απόθεμα καυσίμων προκειμένου να πετάει για επιπλέον 2 ώρες μετά την ολοκλήρωση του δρομολογίου του.

 

Το χρονικό

Το Boeing B777-200 που εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ – Πεκίνο έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 20:40 ώρα Ελλάδος, το βράδυ της Παρασκευής, 120 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας.

Το Boeing 777 εκτελούσε την πτήση MH370 από Κουάλα Λουπούρ προς Πεκίνο, μεταφέροντας 227 επιβάτες (συν δύο νεογνά) και 12μελές πλήρωμα. Εξαφανίστηκε πάνω από τα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ανοικτά του Βιετνάμ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.