monteloΑπό διάκονος της Ελλαδικής Εκκλησίας, στις πασαρέλες και τις νυχτερινές πίστες και από επαγγελματίας μάγειρας, «παπάς των πεινασμένων».

Ο άλλοτε γνωστός πρωταγωνιστής των lifestyle εκπομπών με το κοσμικό όνομα Βασίλης Βεζυρέας ετοιμάζεται να ενθρονιστεί και επισήμως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος της Εκκλησίας των Παλαιοεορτολογιτών! Αν και το όνομά του πρωταγωνίστησε από το 2000 και έπειτα στον χώρο της showbiz, με αποτέλεσμα να αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος (στην οποία ανήκε και απ’ όπου καθαιρέθηκε), ο Παρθένιος Α’ -όπως αποκαλείται πλέον- πρόκειται να λάβει τον ύψιστο τίτλο της Εκκλησίας των ΓΟΧ (Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί).

Η αγάπη του για την εκκλησία εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς και, μάλιστα, ο Βασίλης Βεζυρέας φοίτησε στο Μέσο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καλαμάτας και στη συνέχεια στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Παρά το γεγονός ότι είχε πάρει την απόφαση να αφιερωθεί στον Θεό υπηρετώντας την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν ήταν λίγες οι φορές που επέλεξε να πετάξει -και μάλιστα κατά μεγάλα διαστήματα- τα ράσα για να ασχοληθεί αρχικά με το μόντελινγκ, συμμετέχοντας σε επιδείξεις μόδας και κλείνοντας συνεργασίες με σημαντικούς Ελληνες σχεδιαστές. Τότε ήταν που είχε γίνει «μήλον της Εριδος» για τις εκπομπές lifestyle, που έδιναν μάχη ώστε να εξασφαλίσουν την παρουσία του στα πλατό τους, σκανδαλίζοντας όμως τον κλήρο και τους πιστούς με τις επιλογές του.

Κάθε φορά, όμως, που ένιωθε ότι οι κοσμικές δουλειές δεν τον κάλυπταν επέστρεφε ξανά στην Εκκλησία. Του ήταν όμως αδύνατο να παραμείνει στους κόλπους της για μεγάλο διάστημα, καθώς οι αναζητήσεις του ήταν έντονες. Καταπιάστηκε με το τραγούδι βρίσκοντας στέγη στο λαϊκό στέκι των δυτικών προαστίων της Νανάς Τσαγκράκου. Εκεί συνεργάστηκε με την Τζένη Βάνου και τον Γιάννη Φλωρινιώτη, ενώ συνυπήρξε στην πίστα με την Εφη Θώδη και την Πόπη Μαλλιωτάκη. Εμφανιζόταν μάλιστα σε κοσμικές εκδηλώσεις, όπου φωτογραφιζόταν την περίοδο που ήταν διάκονος.

Γνωστοί είχαν γίνει ακόμη και οι φημολογούμενοι έρωτές του, μεταξύ των οποίων ήταν και εκείνος για την εκρηκτική υποψήφια Playmate Xριστίνα Σάμη!

Και εκεί που όλοι πίστευαν ότι έβγαινε οριστικά εκτός Εκκλησίας, εκείνος επέστρεφε. Τα πήγαινε-έλα του και ο έκλυτος βίος του ωστόσο ανάγκασαν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να τον καθαιρέσει οριστικά και αμετάκλητα τον Οκτώβριο του 2002, όταν εκείνος ήταν διάκονος (είχε το όνομα Χρυσόστομος), αφού -όπως έκρινε- υπέπεσε σε σοβαρότατα παραπτώματα.

montelo 2

Η καθαίρεσή του δεν τον πτόησε και, μάλιστα, έγινε η αφορμή για τον Βασίλη Βεζυρέα να κυκλοφορήσει ένα τραγούδι προκειμένου να καταγγείλει την «κακή λειτουργία» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάνοντας χρήση προκλητικών στίχων. «Φόρεσα τα ράσα και αγάπησα τη θρησκεία, σιχάθηκα τους δήθεν μες στην Εκκλησία / Αυτούς που τάχα κήρυτταν τον λόγο του Χριστού και έριχναν το βλέμμα τους, το βλέμμα τους αλλού / Δεν άντεξα την πίεση, αυτή την κοροϊδία, και άνοιξα το στόμα μου να πω όλα τα γελοία» τραγουδούσε.

Με την επιστροφή του στην κοσμική ζωή αναζήτησε την τύχη τους στους ΓΟΧ, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος (μάλιστα υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές οργανώσεις παλαιοημερολογητών, καμία από τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζεται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία).

Στις 7 Δεκεμβρίου 2003 χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης τους, ενώ έναν χρόνο αργότερα εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Παλαιοεορτολογιτών Ελλάδος μητροπολίτης Καριουπόλεως, Οιτύλου και πάσης Μάνης, καθώς οι διαδικασίες εκλογής αρχιερέων είναι εξπρές.

Μέχρι και σήμερα πάντως έχει διακριθεί για το φιλανθρωπικό του έργο, αφού -αν και οι υπηρεσίες στην Εκκλησία των παλαιοημερολογητών γίνονται αφιλοκερδώς- εκείνος δεν έχει σταματήσει να βοηθάει ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να συντηρήσουν τον εαυτό τους.

Δεν θα κάνει την τελετή ενθρόνισης, θα μοιράσει τα λεφτά σε φτωχούς

Για μεθαύριο, λοιπόν, είχε προγραμματιστεί να ενθρονιστεί Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος της Εκκλησίας των Παλαιοεορτολογιτών (αφού εξελέγη παμψηφεί και διά βοής από την αγία και ιερά σύνοδο, καθώς κι από ολόκληρο τον κλήρο και τον λαό στις 27 Ιανουαρίου). Ωστόσο, επειδή εκείνος θεωρεί μια τέτοια τελετή υπερβολική για τους καιρούς που διανύει η χώρα, αποφάσισε να την ακυρώσει. Αντίθετα μάλιστα τα χρήματα για την εκδήλωση θα δοθούν στο Σπίτι της Αγάπης στη Νίκαια, ώστε να εξασφαλιστούν γεύματα για τους άπορους καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Πρόκειται για μια κοσμική τελετή με ωραίους λόγους, μπουφέδες και κρασιά. Εγώ προτίμησα αντ’ αυτού όλα τα έξοδα της δεξίωσης να διατεθούν στους φτωχούς μας αδερφούς, να γίνουν αποστολές τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σε σπίτια συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη», είπε ο ίδιος μιλώντας στην «Εspresso». Μάλιστα, σε  ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αναλογίζομαι τη γενική οικονομική κρίση την οποία διέρχεται αυτήν την περίοδο η χώρα στην οποία γεννήθηκα, καθώς επίσης και την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ορθόδοξοι αδελφοί μας στην Ουκρανία και σε κάθε άλλο σημείο του πλανήτη μας. Φέρω βαρέως την πραγματοποίηση της ενθρονίσεως προς τιμήν μου, που είναι ήδη οργανωμένη και δεν μπορεί να ακυρωθεί.

Δεν επιθυμώ να χαρακτηρισθεί κοσμικό γεγονός, με δεξιώσεις, ανταλλαγές δώρων και επαινετικές ομιλίες. Για τον λόγο αυτό παρακαλώ τους ευσεβείς χριστιανούς που επιθυμούν να εκφράσουν την αγάπη τους να το πράξουν με την προσευχή τους κατά τη Θεία Λειτουργία, που θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 9 Μαρτίου 2014, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Νικαίας, όπου όλοι μαζί θα αναπέμψουμε δέηση για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου».

«Τραγουδούσα σε πίστες. Δούλεψα και ως μάγειρας»

Μιλώντας ο ίδιος ο μακαριότατος Παρθένιος Α’ στην «Εspresso», έσπευσε να τονίσει πως από την εκκλησία των 40 τ.μ.,  που εδρεύει στη Νίκαια, ζουν πολλές οικογένειες και συντηρούνται περίπου 36 παιδάκια.

«Κάθε βράδυ βρίσκομαι στην Ομόνοια και μοιράζω τρόφιμα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Διαφορετικά είμαι στην κουζίνα μας εδώ, στη Νίκαια, όπου βοηθάω κάποιες κυρίες που μαγειρεύουν για τους φτωχούς. Είτε Βεζυρέας είτε Παρθένιος Α’, είμαι ο ίδιος άνθρωπος. Ας υπάρχει, λοιπόν, και ένας αμαρτωλός. Ας είμαι εγώ ο κακός. Δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω κάτι. Μιλάω όπως και πριν. Είμαι 15 χρόνια στην Εκκλησία και έχω μία και μοναδική στολή. Δεν θέλω να επιδείξω αν φοράω ωραία στολή» μας είπε.

Οπως επισήμανε, επίσης, «στην Εκκλησία μας όλοι έχουμε παράλληλα τις δουλειές μας. Εγώ, για παράδειγμα, μέχρι πρότινος δούλευα ως μάγειρας. Παλαιότερα τραγουδούσα σε πίστες. Δεν έκανα κάτι μεμπτό.

Δεν είμαστε έμμισθοι ούτε ζούμε από την Εκκλησία, δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Εκκλησία είναι συνυφασμένη με χρήματα».

Η εκμοντερνισμένη εμφάνισή του τον καιρό που «μπαινόβγαινε» στην Εκκλησία ήταν κατά τον ίδιο «απολύτως φυσιολογική», καθώς ήταν αδύνατον να εμφανίζεται στην πίστα να τραγουδήσει με τα μούσια!

«Πάντα ακολουθούσα αυτό τον δρόμο. Ολοι έχουμε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν νομίζω ότι έχω να απολογηθώ για κάτι», πρόσθεσε ο Παρθένιος Α’  στην «Espresso» και κατέληξε: «Ολοι ξέρουν ποιος είμαι, δεν κρύβομαι. Λόγο δίνω μόνο στον Θεό, και όχι στους ανθρώπους. Ο Θεός ξέρει τι κάνει ο καθένας. Οποιος είναι αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Η Εκκλησία είναι ανοιχτή για όλους».

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ – ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.