Υψηλός κίνδυνος εμφράγματος αλλά και εγκεφαλικών μετά τα ξεσπάσματα θυμού – Εσείς πόσο συχνά θυμώνετε;
thumosΕάν ανήκετε στους ανθρώπους οι οποίοι θυμώνουν συχνά και έχετε ξεσπάσματα, θα πρέπει να να το ξανασκεφτείτε.

Νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έδειξε ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί να σχετίζεται με ένα παροδικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οσο συχνότερα θυμώνει κανείς και ιδίως εάν έχει επιβαρυμένο καρδιαγγειακό ιστορικό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν ξεσπάσματα θυμού, αντιμετωπίζουν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα και υπερτριπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό μέσα στο επόμενο δίωρο περίπου, σύμφωνα με  τη νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα

Σε επίπεδο πληθυσμού, ο κίνδυνος ενός μεμονωμένου επεισοδίου θυμού είναι σχετικά χαμηλός. Αν ο άνθρωπος ανήκει στην ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, τότε ο αυξημένος κίνδυνος από ένα ξέσπασμα θυμού το μήνα αυξάνεται σε τέσσερα εμφράγματα παραπάνω ανά 10.000 άτομα.

Είναι γνωστό πάντως ότι το χρόνιο στρες αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, εν μέρει επειδή αυξάνει την αρτηριακή πίεση και εν μέρει επειδή οι αγχωμένοι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ.

Οι άνθρωποι που θυμώνουν συχνά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν ένα πρόσθετο λόγο να τρώνε υγιεινά, να ασκούνται τακτικά, να έχουν κανονικό βάρος, να μην καπνίζουν, να μην πίνουν πολύ αλκοόλ και να μην ξεχνούν τα φάρμακά τους για την πίεση (ή για όποιο άλλο πρόβλημα).

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», σύμφωνα με το BBC, εξέτασαν δεδομένα από εννέα μελέτες σχετικές με το ζήτημα (μετα-ανάλυση), οι οποίες αφορούσαν χιλιάδες ανθρώπους.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.