Η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 74 λίτρα ανά άτομο
Στο Βατικανό πίνουν το περισσότερο κρασί ανά κάτοικο στον κόσμο

 

Στο Βατικανό πίνουν διπλάσιες ποσότητες κρασιού ανά κάτοικο ετησίως από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του έγκριτου οινολογικού ινστιτούτου wineinstitute.org.

Το παπικό κρατίδιο, με επίσημο πληθυσμό μόλις 800 κατοίκων, καταναλώνει: 74 λίτρα ανά άτομο, δηλαδή γύρω στα 105 μπουκάλια ετησίως ο καθένας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οίνου, το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο στη Γαλλία ή την Ιταλία και τριπλάσιο από την κατανάλωση του κρασιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ιndependent, η στατιστική μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι «οι μόνιμοι κάτοικοι του Βατικανού είναι σε συντριπτικό ποσοστό άνδρες μεγάλης ηλικίας που κοινωνούν συχνά ή τρώνε σε εστιατόρια μαζί με μεγάλες παρέες, ενώ υπάρχει έλλειψη παιδιών. Επίσης, στο Βατικανό υπάρχει μόνο ένα σουπερμάρκετ που προμηθεύει – σε αφορολόγητες τιμές – με οίνο τους κάτοικους του».

Τα στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση οίνου κλίνουν προς μικρούς πληθυσμούς. Έτσι, το Λουξεμβούργο είναι δεύτερη χώρα στον κατάλογο, με πληθυσμό 535.000 πολίτες, πολύ υψηλότερο από το Βατικανό. Οι κάτοικοι του Δουκάτου πίνουν 56 λίτρα ετησίως, ενώ ακολουθούν κάποια εξίσου μικρά σε πληθυσμό κράτη, όπως η ορεινή Ανδόρα, στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας (46 λίτρα ανά άτομο)  και τα γαλλικά νησιά Σεν Πιέρ και Μικελόν ανοικτά των ακτών του Καναδά (44 λίτρα ανά άτομο).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.