Υπό τον έλεγχο ανδρών του ρωσικού ναυτικού τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης και της Σεβαστούπολης- Είναι εισβολή και κατοχή λέει το Κίεβο- Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου του Γιανούκοβιτς
rwsia kieboΚαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κριμαία όπου χτυπά πλέον η καρδιά της ουκρανικής κρίσης. Τα αεροδρόμια της Συμφερόπολης και της Σεβαστούπολης τελούν από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής υπό τον έλεγχο ενόπλων που αν και δεν φέρουν διακριτικά, ανήκουν στις δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού. Σήμερα ή το Σάββατο αναμένεται  συνέντευξη Τύπου του έκπτωτου προέδρου Βίκτωρ Γιανούκοβιτς στις 3.00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ρσεν Αβάκοφ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο των δύο αεροδρομίων και έκανε λόγι για ένοπλη εισβολή και κατοχή.

> Τα αεροδρόμια της Συμφερόπολης και της Σεβαστούπολης τελούν από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής υπό τον έλεγχο ενόπλων που αν και δεν φέρουν διακριτικά, όπως μεταδίδει το Reuters ανήκουν στις δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού
Οι ένοπλοι που ανήκουν στις δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού  κατέλαβαν τα ξημερώματα το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης και περιπολούν ακόμα και στον πύργο ελέγχου. Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Interfax ότι περίπου 50 άνδρες ντυμένοι με στρατιωτικές στολές μπήκαν στο αεροδρόμιο κρατώντας σημαίες του ρωσικού ναυτικού.

Το πρακτορείο Interfax μεταδίδει επίσης ότι ρώσοι στρατιώτες, με την κάλυψη τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, έχουν υπό τον έλεγχό τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη.

Την Πέμπτη ένοπλοι κατέλαβαν το κοινοβούλιο και το κυβερνείο της περιφερειακής πρωτεύουσας και ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία, υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ αναμένεται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εκληφθεί ως «στρατιωτική επιθετικότητα» οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτός της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας έχει ανακοινώσει ότι αποφάσισε τη διεξαγωγή, την 25η Μαΐου, δημοψηφίσματος για την ενίσχυση της αυτονομίας Η ψηφοφορία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου, 61 από τους 64 βουλευτές που ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το κοινοβούλιο της Κριμαίας έχει συνολικά 100 βουλευτές.

Ο Γιανούκοβιτς ετοιμάζει την επανεμφάνισή του

Ο καταζητούμενος πρώην πρόεδρος Βίκτωρ Γιανούκοβιτς σχεδιάζει να δώσει συνέντευξη Tύπου, την Παρασκευή το απόγευμα, από την πόλη της Νότιας Ρωσίας Ροστόβ, ανακοίνωσαν πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του. Την ίδια ώρα οργιάζουν οι φήμες που τον φέρουν να ζει πλουσιοπάροχα στο Ροστόβ.

Eντολή Πούτιν για συνέχιση των συνομιλιών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία στον τομέα των οικονομικών και των εμπορικών σχέσεων και στην παροχή συμβουλών στους ξένους εταίρους, μεταξύ αυτών το ΔΝΤ. Στην ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι εξετάζεται το αίτημα της Κριμαίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

150.000 Ρώσοι στρατιώτες  στα σύνορα

Η στρατιωτική παρουσία των Ρώσων -150.000 στρατιώτες- στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και η κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας και τώρα η περίεργη παρουσία της εν λόγω ομάδας ενόπλων στο αεροδρόμιο, ανησυχούν το Κίεβο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.  O  Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι να είπε το βράδυ της Πέμπτης ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα πως θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

 

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.