Όλο δίαιτα και πάλι δίαιτα και ο δείκτης της ζυγαριάς δεν λέει να ξεκολλήσει; Δείτε, τι φταίει…

metavolismosΜεταβολισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός  μετατρέπει σε ενέργεια την τροφή που του παρέχουμε και όσο πιο καλά αυτός λειτουργεί τόσο καλύτερα για εμάς και το συνολικό μας βάρος. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια και για τις πιο αυτονόητες λειτουργίες όπως είναι η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος. Το ποσοστό των θερμίδων που απαιτεί  και χρησιμοποιεί ο οργανισμός για κάθε βασική λειτουργία του ορίζεται σαν ο βασικός μεταβολικός ρυθμός του.

Ένα από τα σημάδια του αργού μεταβολισμού είναι η αύξηση του βάρους, αφού ο μεταβολισμός «αργεί» να μετατρέψει τις θερμίδες σε ενέργεια, ενώ οι παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολικό ρυθμό είναι πολλοί:

1. Μέγεθος και σύσταση σώματος

Τα υπέρβαρα άτομα, με μεγαλύτερη μυική μάζα, καίνε περισσότερες θερμίδες, ακόμα και όταν ξεκουράζονται, συγκριτικά με τα πιο μικρόσωμα άτομα, συνεπώς παρουσιάζουν μεταβολικό ρυθμό ταχύτερο από άλλους.

2. Φύλο

Οι άντρες έχουν περισσότερη μυική μάζα και λιγότερο λίπος στο σώμα τους και σε αυτό οφείλεται η διαφορά των δυο φύλων στην ευκολία απώλειας βάρους, καθώς οι άντρες καίνε ευκολότερα περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες.

3. Ηλικία

Όσο περνάνε τα χρόνια, ο μυικός ιστός συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να πέφτει και ο μεταβολικός ρυθμός του σώματος. Πέρα λοιπόν από τις τρεις παραμέτρους που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουγία, όχι μόνο του μεταβολισμού αλλά του οργανισμού γενικότερα, ακολουθούν 7 αιτίες που εξηγούν, έστω μερικώς, τον αργό μεταβολισμό.

«Καλό DNA»

Ο πρώτος λόγος στον οποίο οφείλεται ο αργός μεταβολισμός είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να ελεχθεί ευθέως. Θα έχετε παρατηρήσει πως κάποιοι άνθρωποι έχουν σταθεί τυχεροί και ο μεταβολισμός τους δουλεύει με  ταχείς ρυθμούς, κυρίως λόγω καλού γενετικού υλικού.

Ο γρήγορος μεταβολισμός όμως δεν είναι μονάχα αποτέλεσμα ενός «πετυχημένου» DNA, αλλά και καθημερινής άσκησης που περιλαμβάνει αεροβική και ασκήσεις ενδυνάμωσης, που ενισχύουν τη μυϊκή μάζα του σώματος. Ακόμα και αν δεν είστε από τους τυχερούς, αν κοπιάσετε, θα γίνετε.

Από μυϊκή μάζα πώς πάμε;

Η λειτουργία του μεταβολισμού βασίζεται στη μυϊκή μάζα του σώματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της μυϊκής μάζας, τόσο πιο γρήγορος είναι και ο μεταβολισμός. Όσο μεγαλώνουμε όμως, το ποσοστό της καθαρής μυϊκής μάζας συρρικνώνεται, επιβραδύνοντας έτσι και τη μεταβολική λειτουργία. Γι’ αυτό το λόγο η γυμναστική είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες, ενώ απαραίτητη θεωρείται για τα άτομα άνω των 25 ετών.

 

Φάρμακα ή ακατάστατο ωράριο;

Ο τρόπος ζωής ενός ατόμου μπορεί επίσης να είναι η αιτία ενός αργού μεταβολισμού. Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως εκείνες που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, προκαλούν επιβράδυνση του μεταβολισμού και τα ίδια αποτελέσματα έχουν τακτικές που παραλείπουν γεύματα.

Όταν παραλείπεται ένα γεύμα, ο οργανισμός ρίχνει το μεταβολικό ρυθμό σε απάντηση της έλλειψης τροφοδοσίας, ώστε να αποθηκεύσει θερμίδες για μετά, αφού δεν λαμβάνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον αργό μεταβολισμό και την αύξηση του βάρους. Για να αποφύγετε λοιπόν κάτι τέτοιο φροντίστε να τρώτε ένα σνακ ανά δυο με τρεις ώρες για να έχει διαρκώς «δουλειά» ο μεταβολισμός.

 

Μήπως το παρακάνετε λιγάκι στο φαγητό;

Όταν από την άλλη τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, αυξάνετε το ζάχαρο στο αίμα και η αδυναμία των ιστών να αφομοιώσουν τη μερικώς διασπασμένη γλυκόζη, έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στα κύτταρα επιβραδύνοντας το μεταβολισμό.

Η υπερφαγία, τέλος, είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε και να βοηθήσετε το μεταβολισμό σας να λειτουργήσει σωστά, αλλά παράγοντες όπως η ηλικία ή οι ορμονικές διαταραχές είναι εκτός του ελέγχου μας για έναν ταχύτερο μεταβολισμό. Καλό είναι λοιπόν να δίνουμε έμφαση στους παράγοντες που είναι εντός του ελέγχου μας.

Αυξημένη κορτιζόλη;

Ακόμα μια αιτία του αργού  μεταβολισμού είναι το σύνδρομο του Cushing. Πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλη περίοδο. Κορτιζόλη είναι η υπεύθυνη ορμόνη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών.

Το σύνδρομο της αυξημένης κορτιζόλης επιβραδύνει το μεταβολικό ρυθμό, οδηγώντας σε παχυσαρκία και συγκέντρωση του λίπους γύρω από το λαιμό.

 

Προβλήματα θυρεοειδούς;

Ο υποθυρεοειδισμός, για όσους δεν  γνωρίζουν, είναι μια πάθηση που τη χαρακτηρίζει η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Όταν συμβαίνει αυτό και ο αδένας παράγει λιγότερες ορμόνες από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός τότε όλες οι λειτουργίες του σώματος πέφτουν και μαζί με αυτές και ο μεταβολισμός.

Ή μήπως διαβήτης;

Τέλος, δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά μοιάζει να ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις πώς όσοι πάσχουν από διαβήτη, παρουσιάζουν αργό μεταβολικό ρυθμό, σε σχέση με τους μη-διαβητικούς. Αυτό ίσως οφείλεται στα υψηλά ποσοστά ζαχάρου στο αίμα τους, με τα οποία ξεγελιέται το σώμα, ότι έχει αρκετή ενέργεια, ρίχνοντας έτσι μόνο του τη μεταβολική του δράση.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.