Θα ενεργοποιηθεί σε όλες τις εφορίες της χώρας – Στα πέντε δισ. ευρώ πλησιάζει το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί – Συνέντευξη του γ.γ. φορολογικών εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, στο TheToc.gr

theoxaris«Το πολύ σε 10 ημέρες από σήμερα, το σύστημα κοινοποίησης κατασχετηρίων στις τράπεζες με ηλεκτρονικά μέσα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και θα εφαρμόζεται και στις 65 εφορίες που διαθέτουν δικαστικό τμήμα». Αυτό δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheToc.gr ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Οπως υποστήριξε, ήδη ολοκληρώνεται η εκπαίδευση του προσωπικού των εφοριών πάνω στον νέο μηχανισμό ο οποίος προς το παρόν λειτουργεί πιλοτικά μόνο σε τέσσερις εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα (ΦΑΕ Πειραιά, Α’ Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς).
Πάνω από 2,2 δισ. ευρώ από τα «παλαιά χρέη» και το 30% των «καινούργιων» θα πρέπει να εισπραχθεί το 2014
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού, συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα για το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί μέσα στο 2014 από τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για το ποσοστό είσπραξης επί των νέων χρεών που θα δημιουργηθούν μέσα στο 2014. Παρά το γεγονός ότι οι στόχοι του 2013 δεν επιτεύχθηκαν (σ.σ έπρεπε να συγκεντρωθούν 1,9 δισ ευρώ από τη δεξαμενή των παλαιών οφειλών και τελικώς συγκεντρώθηκαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ), ο πήχης φαίνεται να ανεβαίνει ακόμη υψηλότερα.

Μέσα στο 2014, ζητείται από την γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων θα εισπράξει 2,2 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη (τα οποία υπερβαίνουν πλέον τα 61 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι υποχρεώσεις που γεννήθηκαν μέσα στο 2013) αλλά και το…30% των χρεών που θα προκύψουν μέσα στο 2014. Αν οι φορολογούμενοι συνεχίσουν και φέτος να συσσωρεύουν υποχρεώσεις με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και το 2013, τότε, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί, θα προσεγγίσει τα πέντε δισ. ευρώ.
Ο Χάρης Θεοχάρης παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποχρεωτική αναγραφή των τόκων από το πρώτο ευρώ
Στη συνέντευξη του στο TheToc.gr ο Χάρης Θεοχάρης παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποχρεωτική αναγραφή των τόκων από το πρώτο ευρώ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ειδικά για τους ανήλικους και τους κατοίκους εξωτερικού οι οποίοι αυτομάτως θα κληθούν να πληρώσουν φόρο λόγω τεκμηρίων. Ετσι, προαναγγέλλει «εξορθολογισμό». Δηλώνει ότι οι φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων θα είναι προσυμπληρωμένες ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων που πρέπει να υποβάλλονται κάθε μήνα, τελικώς να υποβάλλονται ανά τρίμηνο τουλάχιστον για το 2014.

«Ευχάριστη» είδηση, βγάζει η συνέντευξη του κ. Θεοχάρη για τους 730.000 οδηγούς των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και οχημάτων. Οι επιστολές με τις οποίες οι οδηγοί θα κληθούν να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 500 ευρώ (όχι όμως και το παράβολο των 250 ευρώ), δεν πρόκειται να ταχυδρομηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Οσον αφορά στον φόρο υπεραξίας, η κυβέρνηση φέρεται να καταλήγει στην υιοθέτηση μιας «απλής μεθοδολογίας (σ.σ ουσιαστικά ενός μαθηματικού τύπου) η οποία θα χρησιμοποιείται ειδικά στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να βρεθεί η τιμή κτήσης του ακινήτου.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.