Η άσκηση φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση των φλεγμονών

YOGAΜόλις τρεις μήνες γιόγκα μπορούν να αναζωογονήσουν τις γυναίκες που δίνουν τη δική τους μάχη κατά του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε αυτό το χρονικό διάστημα, η εξάσκηση με διαφορετικές στάσεις του σώματος και οι ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού μειώνουν το αίσθημα κόπωσης στους ασθενείς που αναρρώνουν από καρκίνο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί μειώνονται και οι φλεγμονές, που έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως η αδυναμία, η εμφάνιση καρδιακών νόσων και η αύξηση των πιθανοτήτων «επιστροφής» του καρκίνου.

Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα θα μπορούσε να προσφέρει πολύ μεγάλα οφέλη στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Κι ενώ τα ποσοστά επιβίωσης από την ασθένεια έχουν βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στις επιστημονικές εξελίξεις, οι εξαντλητικές θεραπείες κάνουν τις γυναίκες να νιώθουν εξαντλημένες για αρκετούς μήνες, ή και χρόνια, μετά την ολοκλήρωσή τους.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο ζήτησαν από 100 γυναίκες, που είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού σε διάφορα στάδια, να συμμετέχουν σε 90λεπτα μαθήματα γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα και αν μπορούσαν να έκαναν μερικές ασκήσεις και όταν ήταν μόνες στο σπίτι.

Σε μια δεύτερη ομάδα 100 ακόμη γυναικών, ζήτησαν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά.

Οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και σε ισχυρές θεραπείες, όπως ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις για τα επίπεδα ενέργειάς τους.
Καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε ξανακάνει γιόγκα πριν από τη συγκεκριμένη μελέτη.

Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, η κούραση και το αίσθημα κόπωσης που ανέφεραν ήταν κατά μέσο όρο 57% χαμηλότερο σε όσες έκαναν γιόγκα, όπως αναφέρουν οι μελετητές στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Oncology.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η επίμονη κούραση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο αδύναμοι, μειώνοντας την ποσότητα των ασκήσεων που είναι σε θέση να εκτελούν. Ως εκ τούτου, οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες.

Η έρευνα έδειξε ακόμη, αναφέρει η Daily Mail σε άρθρο της, ότι όσο περισσότερη γιόγκα έκανε μια γυναίκα, τόσο περισσότερο ένιωθε να αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειάς της.

Εξετάσεις αίματος έδειξαν, ακόμη, μείωση στα επίπεδα των χημικών ενώσεων, που σχετίζονται με την εμφάνιση φλεγμονών.

Η καθηγήτρια Janet Kiecolt-Glaser ανέφερε ότι οι γυναίκες ενδέχεται να ωφελούνται χάρη στη βελτίωση του τρόπο αναπνοής τους και στην ανακούφιση του στρες που νιώθουν με τη βοήθεια του διαλογισμού.

Επιπλέον, η βελτίωση του ύπνου μειώνει το αίσθημα κόπωσης και την εμφάνιση φλεγμονών, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των γυναικών.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η εξάσκηση της γιόγκα για μερικούς μήνες μπορεί να έχει σημαντικές, ευεργετικές επιδράσεις στη ζωή των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο» ανέφερε η ίδια.

newsbeast

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.